Tarkan'ın İzmir'deki konseri "En kalabalık ücretsiz konserler listesinde dünya 5'incisi oldu" iddiası

Tarkan'ın konserinin 2 milyon kişinin katılımı ile "En kalabalık ücretsiz konserler" listesinde dünyada 5'inci sıraya yerleştiği öne sürülmüştü

Fotoğraf: AA

Şarkıcı Tarkan Tevetoğlu, 9 Eylül İzmir'in işgalden kurtuluşunun 100'üncü yılı nedeniyle Gündoğdu Meydanı'nda dün konser vermişti.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu ve torunu ile izlediği konsere onbinlerce kişi katılmıştı.

ANKA'da yer alan haberde ise, Tarkan'ın İzmir konseri'ne 2 milyon kişinin katıldığı ve konserin dünyanın en kalabalık ücretsiz konserleri listesinde ise 5'inci sırada yer aldığı iddia edilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Teyit.org: Vikipedi’deki listeye Tarkan konseri kullanıcılar tarafından eklenmiş

Tarkan'ın konserine 2 milyon kişinin katıldığı iddiasıyla ilgili ise teyit.org bir araştırma yayınladı.

Teyit.org'tan yayınlanan araştırmada, sözkonusu iddiaların Vikipedi'de yer aldığı, bunun da bağımsız kullanıcılar değiştirilebildiği kaydedildi.

Konsere katılım sayısının tam olarak bilinmediğinin hatırlatıldığı araştırmada, "İzmir Belediyesi katılımcı sayısını 500 bin olarak tahmin ediyor. Bu sayı Emniyet Müdürlüğü kaynaklarına göre ise 300 bin. Kesin bir sayı verilmeme sebebi, konserin ücretsiz olması ve bilet satışına göre hesap yapılamaması" denildi.

Araştırmada şu ifadeler yer aldı:

Tarkan konserinin dünyanın en kalabalık beş konserinden biri olduğunu öne süren paylaşımların kaynağı Vikipedi. Vikipedi’deki List of highest-attended concerts (En yüksek katılımlı konserler listesi) sayfasındaki listeye ekleme kullanıcılar tarafından yapılmış. Hatta  Tarkan konserinin katılımcı sayısı 10 Eylül itibariyle önce 2 milyon olarak belirtilmiş sonra bu sayı 3 milyona yükseltilmiş.

2018 verilerine göre, İzmir’in tüm uzak ilçelerle birlikte nüfusunun 4,3 milyon olduğu düşünüldüğünde, şehrin dörtte üçünün bu konsere gelmiş olması ve bu kadar küçük bir alana sığması pek olası görünmüyor.

Tüm internet kullanıcılarının içerikleri düzenleyebildiği Vikipedi’de kaynaklar bağımsız ve gönüllü editörler tarafından kontrol ediliyor. Konserin listelendiği Vikipedi sayfasının “Tartışma” kısmında Gclooney61 isimli kullanıcı, Tarkan konserinin listeden çıkarılma sebebini açıklamış. Ancak bu konser listeden kaldırıldıkça muhtemelen farklı kullanıcılar tarafından tekrar tekrar ekleniyor. Güncel haliyle sayfada konser katılımcısı tekrar 2 milyona düşmüş durumda.

İzmir Belediyesi katılımcı sayısını 500 bin olarak tahmin ediyor. Bu sayı Emniyet Müdürlüğü kaynaklarına göre ise 300 bin. Kesin bir sayı verilmeme sebebi, konserin ücretsiz olması ve bilet satışına göre hesap yapılamaması.

Yazının tamamını BURADAN okuyabilirsiniz

 

Independen Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU