BM: Tacikistan, Afgan sığınmacıları toplayıp zorla sınır dışı ediyor

"Döndüğümüz an Taliban bizi yakalar"

Geçen yıl Taliban saldırısından kaçan Afgan askerleri, Tacikistan'a sığınmıştı (AP)

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Tacikistan'ın Afgan sığınmacıları ve göçmenleri toplayıp zorla sınır dışı ettiğini bildirdi.

BMMYK'dan 9 Eylül'de yapılan açıklamada, Tacik yetkililerin 16 Ağustos'tan beri en az 80 Afgan sığınmacı ve göçmeni zorla ülkeden çıkardığı ifade edildi.

Afganistan'ın ilk özel medya kuruluşu olan Afgan Sesi Ajansı'nın (AVA) aktardığına göreyse sınırdışı edilen kişi sayısı 200'den fazla.

ABD askerlerinin geçen yıl 15 Temmuz'da çekilmesinin ardından Taliban önce başkent Kabil'in daha sonra da tüm ülkenin yönetimini ele geçirmişti.

Tacik yetkililere göre bu tarihten beri Taliban'dan kaçan yaklaşık 10 bin kişi ülkeye sığındı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BMMYK'dan Elizabeth Tan, Tacikistan'ın neden Afganları sınır dışı ettiğini henüz anlayamadıklarını belirterek, yetkililere uygulamaları durdurma çağrısı yaptı.

Tan, "Göçmenlerin zorla sınırdışı edilmesi yasalara ve geri göndermeme ilkesine aykırıdır" dedi.

BMMYK, 23 Ağustos'ta BM yetkililerinin müdahalesine rağmen aralarında üç çocuk ve annelerinin yer aldığı 5 kişilik bir ailenin, Panji Poyon sınır kontrol noktasından zorla Afganistan'a geri gönderildiğini bildirdi. 

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a konuşan Afganlar, Tacik yetkililerin yüzlerce kişinin kimliğiyle pasaportuna el koyduğunu ve evlere baskın düzenlediğini savundu.

Kendini Samira olarak tanıtan ve eskiden Afgan güvenlik güçlerinde çalıştığını söyleyen sığınmacı, "Her an polis tarafından yakalanıp sınır dışı edileceğimiz korkusuyla yaşıyoruz. Afganistan'a girdiğimiz an Taliban bizi tutuklar. Yıllarca onlara karşı savaştım, intikam almak istiyorlar" dedi.



Independent Türkçe, Guardian, AVA

DAHA FAZLA HABER OKU