Kuzey'den kaçıp Güney Kore'de YouTuber olanlar anlattı

"İki Kore birleşirse, Kuzey Kore'deki pek çok kişiyle röportaj yapmak istiyorum"

Kuzey Kore'de büyüyen Kang Na-Ra, küçükken hiç internet kullanmadığını söyledi (AP)

Kuzey Kore'den (Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti) Güney Kore'ye (Kore Cumhuriyeti) kaçan bazı kişiler, sosyal medyayı etkili bir şekilde kullanarak influencer'lık yapıyor.

Kuzey Kore'de internete erişimin sıkı şekilde denetlendiğini öne süren bu kişiler, YouTube ve Instagram gibi platformlarda binlerce kullanıcıya hitap ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuzey Koreli sosyal medya fenomenleri ülkelerinin yemek kültürüne, kullandıkları argo kelimelere ve günlük rutine paylaşımlarıyla ışık tutuyor. İçeriklerinde pop kültürü ve eğlence dünyasını anlatan kişiler olduğu gibi, Kuzey Kore'nin diğer ülkelerle ilişkisini mercek altına alan siyasi paylaşımlar da yapılıyor.

Bugün geçtiği haberde konuyu inceleyen CNN International, "Kuzey Koreli sosyal medya fenomenlerinin çoğu için bu kariyer yolu, göründüğü kadar tuhaf değil" ifadesini kullandı.

Uzmanlar ve Güney Kore'ye sığınan kişiler, bu platformların sadece finansal özgürlük sağlamadığını, aynı zamanda bağımsız seçimler yapma ve öz-temsil imkanı sağladığını söylüyor.

Güney Kore Birleşme Bakanlığı'na göre 1998'den bu yana 33 binden fazla kişi Kuzey Kore'den kaçarak kendilerine sığındı. Bu kişilerin birçoğu, bankamatik kartı kullanmaya ve yüksek teknolojiye sahip bir toplumda yaşamaya yabancı.

Sığınmacılar ekonomik zorluklarla da karşılaşıyor. Birleşme Bakanlığı verileri, 2020 itibarıyla sığınmacıların yüzde 9,4'ü işsiz olduğunu gösteriyor. Nüfusun genelindeyse bu oran yüzde 4.

2010'larda Güney Kore halkında, Kuzey Korelilere yönelik artan hayranlık, iltica edenlerin deneyimlerini paylaştığı bir televizyon programı türünün ortaya çıkmasına yol açtı.

Televizyondan YouTuber'lığa

Bu programların bazılarında yer alan Kang Na-Ra, yakaladığı popülariteyi 2017'de YouTube'a taşıdı. Kang, "TV şovlarında kendisini seven kişiler için günlük hayatını kaydettiği" kanalı açtı.

YouTuber, videolarının çoğunda Kore'nin kuzeyi ve güneyindeki farklılıkları neşeli bir şekilde anlatıyor. Örneğin bir videosunda "Kuzey Kore'de göğüsleriniz büyük olması iyi görülmüyor" diyerek destekli sütyenleri ve meme implantını öğrendiğinde şaşkınlığa uğradığını anlatıyor.

YouTube'daki abone sayısı 350 bini aşan 25 yaşındaki Kang, Instagram'da da 130 binden fazla takipçiye ulaştı. Artık videoları için profesyonellerle çalışan ve Puma'yla Chanel gibi önemli markaların reklamlarını yapan Kang, yalnız değil.

Abone sayısı 177 bini geçen Kang Eun-jung ve 45 bin kişiye ulaşan Park Su-Hyang gibi YouTuber'lar da var.

Kar amacı gütmeyen kuruluş Liberty in North Korea'nın Güney Kore direktörü Sokeel Park, bu başarıyı kısmen sığınmacıların girişimci olmasına bağladı. Sokeel "Bence bundaki faktörlerden biri de kontrolün kendilerinde olması, Güney Koreli bir patrondan emir almaması ve Güney Kore çalışma kültüründen endişe duymak zorunda kalmaması" diye konuştu.
 


Sığınmacıların deneyimlerini anlattığı TV programları, abartılı ve modası geçmiş olmakla eleştiriliyor. Örneğin konuklar, geçmişlerini anlatırken arkada kederli bir müzik çalıyor.

Ancak Sokeel bu programların, Kuzey Korelilerin Güney Kore'de kabul görmesine ön ayak olduğunu savundu. Uzman ayrıca, programların sorunlu olması sebebiyle Kuzey Korelilerin, hikayelerini kendi şartlarına göre anlatmak istediğini ve böylece rotalarını sosyal medyaya çevirdiklerini kaydetti.

Bazı göçmen YouTuber'lar için, kendi hikayelerini anlatarak ekonomik özgürlüğünü elde etmenin yanında başka bir amaç daha var. Kuzey Koreliler, iki ülke arasındaki uçurumu kapatmak istiyor.

CNN International, Seul ve Pyongyang arasındaki tansiyonun son dönemde arttığını hatırlatarak bu görevin zor olduğunu yazdı. Ancak YouTuber'lar, tam da bu gerilim yüzünden her iki tarafı birbirine bağlamanın önem arz ettiğini savunuyor.

Güney Kore'ye 2008'de kaçan ve YouTube kanalını 2019'da kuran Kang Eun-jung da bunlardan biri. Eun-jung, Kuzey Korelilerin yaşadığı zorlukları anlatmanın, halkına yararlı olabileceğine inandığını vurguladı:

İki Kore birleşirse, Kuzey Kore'deki pek çok kişiyle röportaj yapmak istiyorum.

Öte yandan haberde önemli bir soruna dikkat çekildi. Bu tür içeriklerin, 1950'lerdeki Kore Savaşı'nı ve sonraki süreci deneyimleyen yaşlılara hitap ettiği belirtildi.

Sokeel de Güney Koreli gençlerin, ABD'lileri, Japonları ve Çinlileri Kuzey Korelilerden daha iyi tanıdığını vurgulayarak YouTuber'ların yeni nesle ulaşmasının önemine dikkat çekti.

 

Independent Türkçe, CNN International, BBC Türkçe

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU