Çavuşoğlu'ndan Suriye açıklaması: Kalıcı barış için adım atılmalı, diyalog için şart olmaz

"Bizim yürüttüğümüz Suriye siyaseti de hep çözüm odaklıdır"

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’de kalıcı barış için adım atılması gerektiğini belirtti ve “Diyalog için şart olmaz” dedi.

Çavuşoğlu, Haber Global’de Ankara’nın Şam ile diyalog kurup kurmayacağına dair soruyu yanıtladı.

Suriye’deki iç savaştan bahseden Dışişleri Bakanı, şunları kaydetti:

Rejimin de artık görmesi lazım, savaşarak ülke bölünecek. Bir taraftan PKK ile mücadele bir taraftan uzlaşı dediğimiz, anayasanın hazırlanması, BMGK'nın 2254 sayılı kararı, bunu kapsıyor. O nedenle bizim de desteklediğimiz muhalefet müzakere heyetini kurdu. Muhalefet iyi niyetli, yapıcı. Rejimden kaynaklı direniş var, mesafe kat edemediler. Zaten Astana formatında bir masanın etrafındayız, anayasa komisyonu toplantısında biz de varız. Suriye'de kalıcı barış için adımlar atılması lazım, biz de bunları söylüyoruz. Muhalefeti rejimin terör örgütü olarak görmemesi gerekiyor. Her zaman muhalefetin yanında olduk. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“İnsanlar ülkelerine güvenli şekilde dönebilmeli”

Diyalog için şart olmaz ama görüşmelerin amacı ne? Ülkenin teröristlerden temizlenmesi lazım, bizim sınır güvenliğimiz önemli, Suriye'nin toprak bütünlüğü, siyasi bütünlüğü önemli. İnsanların güvenli şekilde ülkeye dönebilmesi önemli. İlla bir şart değil ama amacı ve hedefi nedir? Bizim yürüttüğümüz Suriye siyaseti de hep çözüm odaklıdır. 

3'lü zirve iddiasına yalanlama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Esad ile bir zirvede bir araya geleceği iddiasını yalanlayan Çavuşoğlu, “Doğru değil, böyle bir şey yok. Esad da oraya davetli değil” diye konuştu.

Türkiye-İsrail normalleşmesi

Çavuşoğlu, Türkiye ve İsrail arasındaki normalleşme sürecini de şöyle değerlendirdi:

Elçilerin atanması önümüzdeki günlerde gerçekleşecek. Kapsamlı bir kararname hazırlıyoruz. Dönecek büyükelçilerimiz var, atayacağımız büyükelçilerimiz var. Çalıştık, Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz. Cumhurbaşkanımıza da söyledik, ilk fırsatta arz edeceğiz, aşağı yukarı taslak bitmek üzere. Alternatif isimler var. Biz arkadaşlarımızın büyükelçi olup olmama yeteneği var mı, liyakatı, eğitimi var mı buna bakarız. İçeriden dışarıdan ayrımı önemli değil. Uyumlu şekilde bu işi götürüyoruz biz. CHP sözcüsü, 'AK Parti'nin arpalığı' demiş. Baktılar ki dış politikada ülke iyi şeyler yapıyor, hemen nerede güçlüysek orayı zayıflatmak için saçma sapan iddialarda bulunuyorlar. Bu konuda diplomatik olamayacağım, son derece sinirlendim, ne demek AK Parti'nin arpalığı. Liyakata göre uygun isimleri atayacağız, İsrail'e de en önemli ismi atayacağız. 

Çavuşoğlu’nun açıklamalarından öne çıkan diğer başlıklar şöyle:

Mısır'la normalleşme süreci başladı ama yavaş ilerliyor. Mısır kendi iç siyasetine de odaklandı. Bir olumsuzluk yok ama ivme kazanması lazım. Suudi Arabistan ve BAE ile yakaladığımız hızı henüz Mısır'la yakalayamadık. 

Maalesef ABD ve bazı batı ülkeleri vatandaşlarımıza randevu süresini bir yıl, 6-7-8 ay... Bu planlı ve kasıtlı. Vatandaşımız bunu görüyor. Biz burada kasıt görüyoruz. Halkımız da görüyor. Seçim öncesi AK Parti iktidarını zorda bırakmak için adımlar olarak görüyoruz. Biz de karşı tedbirler alacağız. Onların da faaliyetlerini kısıtlayacağız. Personelmiş, Kovid'miş bu bahanelere inanmıyoruz. 

 

Haber Global

DAHA FAZLA HABER OKU