İsrail Maslahatgüzarı'ndan normalleşme açıklaması: "Mükemmel bir evlilik olmayacağını biliyoruz"

Irit Lillian, Türk yetkililerin kendisine beklediğinden daha anlayışlı davrandığını söyledi

İsrail, Türkiye'deki ekonomi ve ticaret ataşeliğini yeniden açacağını geçen ay açıklamıştı (AFP)

İsrail'in Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Irit Lillian, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşme süreciyle ilgili konuştu.Lillian, Times of Israel'de bugün yayımlanan röportajda "Başından beri, aynı fikirde olmadığımız bir süreç inşa ettiğimiz açıktı" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye ve İsrail'in şu anda farklı düşündüğü pek çok nokta olduğunu savunan diplomat, "Devam edebilir ve bunları daha sonra çözebiliriz" ifadesini kullandı.

Lillian, sorunlardan biri olarak Hamas'ın İstanbul'daki ofislerini gösterdi:

Hala oradalar ve bu büyük bir engel.

60 yaşındaki maslahatgüzar, taraflar arasındaki anlaşmazlıklara rağmen yeni kurulan ilişki sayesinde yaşanan gerilimlerin sessizce ve yapıcı bir şekilde görüşüleceğini belirtti:

Geniş faaliyet yelpazesine sahip, doğru ve pozitif ikili ilişkilere giriyoruz. Ancak anlaşamadığımız noktalar olduğunu, mükemmel bir evlilik olmayacağını biliyoruz.

Lillian, "Gelecekteki siyasi depremlere dayanabilecek bir yapı inşa etmek için elimizden gelen her şeyi yapmak istiyoruz" ifadesini de kullandı.
 

Irit Lillian
Irit Lillian, siyasi bir büyükelçi ataması yapılmamasını ve profesyonel bir diplomatın görevlendirilmesini umduğunu kaydetti (İsrail Dışişleri Bakanlığı)​​​​​​​​


MİT-Mossad işbirliğiyle engellenen İran'ın Türkiye'deki İsrailli turistleri kaçırma planını hatırlatan diplomat, şöyle konuştu:

Türk ve İsrailli güvenlik servislerinin harika işbirliği yapmasını sağlayan bir olaydı.

"Kapılar bana açıldı"

Lillian, göreve başladığı Şubat 2021'de iki ülke arasında tansiyon yüksek olmasına rağmen Türk yetkililerin kendisine beklediğinden daha anlayışlı davrandığını söyledi:

'Üst düzey yetkililerle tanışamayacaksın ve alt seviyelerdeki yetkililer karşına çok sayıda bürokratik iş çıkaracak' denmesine hazırdım. Ama böyle olmadı. Kapılar bana açıldı.

Lillian, bazı kısıtlamalarla karşılaşmasına rağmen Türk yetkililerin kendisiyle konuşmak istediğini hissettiğini söyledi.

Ne olmuştu?

Taraflar, 2010'da İsrail güçlerinin Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine saldırmasının ardından karşılıklı olarak büyükelçilerini çekmişti. İlişkiler ilerleyen süreçte yavaş yavaş düzelse de Ankara, 2018'de ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma kararı sonrası büyükelçisini Ankara'ya çağırdı.

Türkiye, o dönemdeki protestolarda onlarca sivil Filistinlinin güvenlik güçlerince vurulmasının ardından İsrail'den Ankara'daki büyükelçisini çekmesini istedi.

Bunun ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Temmuz 2021'de göreve gelen İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog arasında gelişen diyalog, taraflar arasında normalleşme adımlarının tekrar atılmasını sağladı.

Türkiye ve İsrail, normalleşme süreci kapsamında karşılıklı büyükelçi atama kararı alındığını çarşamba duyurdu. Taraflar, karşılıklı atanacak büyükelçiler sayesinde ilişkilerin daha pozitif ilerlemesini beklediklerini vurguladı.

 

Independent Türkçe, Times of Israel, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU