"Plazma" atılımı insanların Mars'ta yaşamasını sağlayabilir

Bilim insanları, bu buluşun Dünya'daki iklim değişikliğine müdahale etmeye de yardımcı olabileceğini söylüyor

(NASA)

Yeni bir plazma buluşu, atılımı gerçekleştiren bilim insanlarına göre insanların Mars'ta yaşamasını sağlayabilir.

Bilim insanları, yaşamı desteklemesinin yanı sıra yakıtların işlenmesi ve bitkilerin gübrelenmesi için gerekli kimyasalların üretilmesine imkan tanıyacak bir sistem inşa etmeyi umuyor.

Çok sayıda uzay ajansı ve uzman gelecek yıllarda insanları Mars'ta yaşamaya göndermeyi umuyor. Ancak gezegendeki koşullar elverişli değil: İnsanlar için oksijene veya yaşamak için ihtiyaç duyacakları makine ve ekipmanlarda kullanılacak gerekli yakıt kaynaklarına sahip değil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mühendisler, insanların gezegende geçirmeyi planladığı yıllar boyunca gerekli olan oksijeni ve diğer malzemeleri üretecek teknolojiyle bunun üstesinden gelinebileceğini umuyor. Eğer bu sorunlar çözülemezse, insanlık asla Kızıl Gezegen'de hayatta kalamayabilir.

NASA, Mars'ta kaynak yaratmayı amaçlayan Mars Oksijen Yerinde Kaynak Kullanımı Deneyi (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) adını verdiği proje üzerinde halihazırda çalışıyor. Yeni buluş, bu yaklaşımı destekleyip ihtiyaç duyulan molekülleri üretmenin etkili bir yolunu sağlayabilir.

Mühendisler Mars'ta insan yaşamı için gerekli oksijeni üretmeye çalışırken sorunlarla karşılaşıyor. Ama bu yeni buluş onların işine yarayabilir.

Yeni makalenin yazarlarından, Lizbon Üniversitesi'nden Vasco Guerra "Birincisi, karbondioksit moleküllerinin oksijen çıkarmak için ayrışması. Ayrıştırılması çok zor bir molekül" dedi.

İkincisi, üretilen oksijenin, örneğin karbondioksit ve karbonmonoksit de içeren bir gaz karışımından ayrılması. Bu iki soruna, her iki zorluğu da aynı anda çözmek için bütünsel bir şekilde bakıyoruz. Plazmaların yardımcı olabileceği nokta işte burası.

Plazma maddenin 4. doğal halidir. Oksijen yapımına yardımcı olmak için kullanılabilecek elektronlar ve iyonlar gibi serbest yüklü parçacıklar içerir.

Guerra, "Mermi gibi elektronlar bir karbondioksit molekülüyle çarpıştığında, onu doğrudan ayrıştırabilir veya titreştirmek için ona enerji aktarabilir" dedi.

Bu enerji büyük ölçüde karbondioksit ayrışmasına kanalize edilebilir. Fransa ve Hollanda'daki meslektaşlarımızla birlikte bu teorilerin geçerliliğini deneysel olarak örneklendirdik. Dahası plazmada üretilen ısı, oksijenin ayrışması için de faydalı.

Bilim insanları, aynı sistemin çevre dostu yakıtlar üretmek ve kimyasalları geri dönüştürmek için karbondioksit moleküllerinin parçalanmasına yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Bu sistem, Dünya'daki iklim değişikliğine de müdahale edilmesine fayda sağlayabilir.

Yeni araştırma, 16 Ağustos'ta Journal of Applied Physics akademik dergisinde yayımlanan "Mars'ta yerinde kaynak kullanımı için plazmalar: Yakıtlar, yaşam desteği ve tarım" (Plasmas for in-situ resource utilization on Mars: Fuels, life support, and agriculture) başlıklı makalede açıklandı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU