"Yapay zeka canlandı" deyince kovulan mühendis, Google'ın test yapmasına izin vermediğini söyledi

Blake Lemoine, test talebi reddedilince halkı bilgilendirmeye karar verdiğini belirtti

Google, Blake Lemoine'i gizlilik ilkelerini ihlal ettiği gerekçesiyle işten çıkarmıştı (Reuters)

Yapay zekanın duyum yeteneği kazandığını söyledikten sonra Google’dan kovulan mühendis Blake Lemoine, şirkete yapay zekayı test etmesi için yalvardığını söyledi.

Lemoine, Birleşik Krallık’ın önde gelen gazetelerinden Guardian’a verdiği söyleşide, Google’ın tasarladığı Language Model for Dialogue Applications (Diyalog Uygulamaları İçin Dil Modeli-LaMDA) adlı yapay zekanın canlandığını söylemeden önce şirketle iletişime geçtiğini belirtti.

41 yaşındaki yazılım uzmanı, haziranda bu açıklamayı yapmadan önce Google’daki yetkililerle görüşerek yapay zekanın bu özelliklerine dair test yapmak istediğini fakat talebinin reddedildiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lemoine, Google’daki yetkililerin talebi reddetmesi üzerine kamuoyuna açıklama yapma gereğini hissettiğini belirterek, bu güçlü yazılımla ilgili halkı bilgilendirmeyi amaçladığını ifade etti.

Eski Google mühendisi, "Ben genel anlamda hayatlarını etkileyecek şeylerle ilgili halkın bilgilendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yapmak istediğim şey, bu konuyla ilgili kamuoyunun da katılımının sağlandığı ve bilgi alabildiği bir söylem oluşturmak. Böylece halk, yapay zekanın anlamlı bir şekilde hayatlarımızda nasıl yer edinebileceğine dair karar verebilir" dedi.

Google Sözcüsü Brian Gabriel ise Lemoine’in iddialarının gerçeği yanıstmadığını savunmuştu. Gabriel, Google’da mühendislerden etik alanındaki uzmanlara kadar birçok kişinin bu iddiaları sınadığını fakat yapay zekanın canlandığına dair herhangi bir sonuca ulaşamadığını söylemişti. 

Lemoine hazirandaki açıklamasında işi gereği LaMDA'yle konuşmaya başladığını, din, bilinç ve robotlar hakkında sohbet ettiklerini söylemişti. Mühendis, bunun üzerine Google’dan kovulmuştu.



Independent Türkçe, Guardian, Futurism

DAHA FAZLA HABER OKU