El Salvador lideri Bukele'nin çetelere karşı savaşında tutuklanan kişi sayısı 50 bini buldu

Af Örgütü, ülkedeki yetişkinlerin yüzde 2'sinin hapishanede olduğunu bildirmişti

Orta Amerika ülkesinde on binlerce çete üyesi hapishanede (AFP)

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele'nin ülkedeki çetelere karşı başlattığı savaşın ardından tutuklanan kişi sayısı 50 bine çıktı.

Salvador polisi direktörü Mauricio Arriaza, salı günü yaptığı açıklamada "Salvador halkına, olağanüstü hal (OHAL) yönetimi süresince yapılan tutuklamaların halihazırda 50 bine ulaştığını duyurmak isteriz" dedi

Adalet Bakanı Gustavo Villatoro da "OHAL yönetiminin sonuçları muazzam, bu terörist yapılanmalar üzerinde güçlü bir etki bıraktık" ifadelerini kullandı. 

Bukele, tutukluların yerleştirilmesi için 40 bin kişilik dev bir hapishane inşa edilmesini istemişti. Tecoluca adlı kırsal bölgede inşa edilecek hapishanenin yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. 

El Salvador lideri, martta üç gün içinde çeteler arasındaki çatışmalar sonucu 87 kişinin öldürülmesinin ardından kapsamlı bir operasyon emri vermişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkenin en büyük iki çetesi Barrio 18 ve MS-13'e karşı savaş başlattığını duyuran Bukele hükümeti, 27 Mart'ta ülke genelinde OHAL ilan etmişti. Uygulama, bu tarihten beri düzenli olarak uzatılmıştı.

Arriaza ve Vilaatoro'nun yanı sıra Savunma Bakanı Rene Merino da OHAL uygulamasının süresinin yeniden uzatılmasını talep etti.

Hükümetin verilerine göre gözaltına alınanların yaklaşık yüzde 69'u MS-13'e, yüzde 17,7'si Barrio 18'in Surenos koluna ve yüzde 12,7'si de aynı çetenin Revolucionaros koluna mensup.

Çetelere karşı başlatılan savaşta polis ve ordu tarafından düzenlenen farklı operasyonlarda 1 milyon dolardan fazla nakit para, 1283 silah, 1500'den fazla araç, uyuşturucu ve cep telefonuna el kondu.

Yetkililere göre 6,5 milyonluk ülkede toplam çete üyesi sayısı 70 bin civarında.
 


Öte yandan insan hakları örgütleri, Bukele hükümetinin açtığı savaşta keyfi gözaltılar yapıldığını ve ülkede otoriter bir rejim oluştuğunu savunmuştu.

Birleşik Krallık merkezli Af Örgütü’nün haziran yayımladığı raporda, son iki ayda 36 binden fazla kişinin tutuklandığı, ülkedeki yetişkinlerin yüzde 2'sinin cezaevinde olduğu, mahkumların kötü muamele ve işkence gördüğü iddia edilmişti.

Kendine "dünyanın en havalı diktatörü" diyen Bukele, geçen yıl bir ilke imza atarak Bitcoin'i ülkesinin resmi para birimi ilan etmesiyle de gündem olmuştu.

Ocakta Türkiye'ye de gelen popülist lider, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşme yapmış, Twitter'ından Türkçe gönderiler paylaşmıştı.



Independent Türkçe, AFP, Paudal, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU