Reagan'ı öldürmeye çalışan saldırgan şikayetçi: "Konser veremiyorum"

Eski ABD Başkanı'nın seçilmesinden haftalar sonra uğradığı saldırı dünyayı sarsmıştı

Adli psikiyatri uzmanı Phillip Resnick, işlediği suçun popülerliği nedeniyle Hinckley'in bu kadar uzun süre akıl hastanesinde yattığını söyledi (AP)

1981'in mart ayında Washington'da bir otelin önünde düzenlenen silahlı saldırıda, yeni göreve başlayan ABD Başkanı Ronald Reagan ve yakınındaki üç kişi yaralanmışlardı.

Ciğerine kurşun isabet eden Reagan iyileşmiş, iki güvenlik görevlisiyse saldırıyı daha hafif yaralarla atlatmıştı. Ancak başından vurulan basın danışmanı James Brady beyin zedelenmesi geçirmiş, ömrü boyunca tekerlekli iskemle kullanmıştı. 

Olayın failinin, sinema yıldızı Jodie Foster'a kendini beğendirmek için bu eylemi gerçekleştirdiği anlaşılmıştı. John Hinckley Jr. mahkeme tarafından "akli dengesi yerinde olmadığı" gerekçesiyle mahkum edilmek yerine, Washington'daki bir psikiyatri kliniğine yollandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu sene haziran başında Hinckley, yargı ve akıl sağlığı kurumlarının 41 yıllık gözetiminden kurtularak serbest kaldı. Artık ne seyahat ederken birilerine haber vermesi ne de sosyal medya kullanmaması gerekiyor. Şimdi 67 yaşında ve sanat eserleriyle tanınmak istiyor. 

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'a konuşan Hinckley, parçalarını internette paylaşabilse de kötü şöhreti yüzünden konser verememekten şikayetçi. 

Temmuz'da Brooklyn'deki küçük bir kulüpte vereceği ve tüm biletleri satılmış olan konser, internetteki tehditler yüzünden iptal edilmiş. Hinckley, en az 5 yerde daha benzer durumun yaşandığını söylüyor:

Aylardır bu konseri düşünüyordum, planlıyordum ve prova yapıyordum. Benim için büyük hayal kırıklığı oldu.

Reagan Vakfı da Hinckley'in müzik kariyerine karşı çıkanlar arasında. Yapılan açıklamada bu adamın kötü şöhretinden kar etmeye çalıştığı iddia ediliyor. Eski başkanın kızlarından biri, 2021'de "John Hinckley'in suçluluk hissettiğine inanmıyorum. Narsisistler bunu çok nadir hisseder" diyerek serbest bırakılmasına da karşı çıkmıştı. 


Hinckley kendisi hakkında yapılan haberleri okumasa, şarkıları dinlemese, kitaplarda kendisinden esinlenen karakterleri incelemese de söyleyecekleri var: 

O zamanki gibi bir depresyonla ya da bir başına yaşamıyorum. 1981'deki gibi düşünmeye çalışsam düşünemem. O zaman kimbilir aklımdan neler geçiyordu? Sanki o, başka birisiydi. Olanlardan dolayı kesinlikle vicdan azabı çekiyorum. Hatta şarkılarımdan birinde de yer alıyor.

Barışçıl şarkılar yazıyorum. Ülkenin iklimi şu an çok kötü. İnsanları neşelendirecek parçalar yazmaya çalışıyorum.

Hinckley, YouTube'da 30 bin takipçiye, Spotify'da da ayda 15 bin dinleyiciye ulaşmış. Kitlesiyse Z kuşağı olmuş:

Onlar, ebeveynleri ya da onların ebeveynleri kadar benim hakkımda önyargılı değil. Açık görüşlüler.

 

Independent Türkçe, The Washington Post, BBC Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU