Tayvan, Dünya Onur Yürüyüşü etkinliğinin "siyasi kaygılar" nedeniyle iptal edildiğini açıkladı

Bu, Doğu Asya'da düzenlenen ilk Dünya Onur Yürüyüşü etkinliği olacaktı

Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen LGBTQ yürüyüşünden bir kare (AP)

Organizatörlerin, ada yönetiminin isminin etkinliğin adından çıkarılması için ısrar etmesinin ardından Taipei, Dünya Onur Yürüyüşü (WorldPride) 2025 Tayvan'ın iptali konusunda suçu "siyasi kaygılara" attı.

Tayvan'ın güneyindeki Kaohsiung şehrinin, küresel LGBT+ hakları örgütü InterPride'dan ev sahipliği yapma hakkını kazandıktan sonra etkinliği düzenlemesi bekleniyordu.

Ancak Kaohsiung'daki organizatörler, InterPride'ın etkinliğin adından "Tayvan" kelimesini kaldırarak "Kaohsiung" olarak değiştirmelerini yakın zamanda onlardan "aniden" istediğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaohsiung'daki organizatörler, "Dikkatli bir değerlendirmenin ardından, etkinliğin sürdürülmesi halinde bunun Tayvan'ın ve Tayvan'daki eşcinsel topluluğunun çıkarlarına zarar verebileceğine inanılıyor. Bu nedenle sözleşmeyi imzalamadan önce projenin sonlandırılmasına karar verilmiştir" dedi.

InterPride yaptığı açıklamada haberi "öğrenince şaşırdığını" ve hayal kırıklığına uğrasa da karara saygı duyduğunu belirtti.

"Dünya Onur Yürüyüşü’nün uzun süredir devam eden, ev sahibi şehrin adını kullanma geleneğiyle ilgili bir uzlaşmaya varılabileceğine güveniyorduk. 'Dünya Onur Yürüyüşü Kaohsiung, Tayvan' adını kullanmalarını önerdik" diye ekledi.

Bu, Doğu Asya'da düzenlenen ilk Dünya Onur Yürüyüşü etkinliği olacaktı.

Tayvan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Tayvan, InterPride'ın karşılıklı varılan konsensüsü siyasi kaygılar nedeniyle tek taraflı bozmasından ve bir işbirliği ve güven ilişkisini bozarak bu sonuca yol açmasından derin üzüntü duyuyor" dendi:

Bu karar, sadece Tayvan'ın haklarına ve gayretli çabalarına saygısızlık etmekle kalmıyor; aynı zamanda Asya'nın geniş LGBT+ topluluğuna da zarar veriyor ve InterPride'ın benimsediği ilerici ilkelerle çelişiyor.

Tayvan, demokratik yollarla yönetilen adayı kendi toprağı gibi gören ve buranın ayrı bir ülke olduğunu öne süren herhangi bir şeye kızan Çin'le siyasi sorunlar yaşamaktan kaçınmak için Olimpiyatlar gibi küresel yarışmalara genellikle "Çin Taipeisi" adıyla katılıyor.

Diğer medya kuruluşlarından da yararlanılmıştır

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/china

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU