PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 14 Ağustos 2022;

Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


Sierra Leone'de iktidar karşıtı protesto

Sierra Leone'de yüksek enflasyon ve açlık sebebiyle binlerce kişi başkent Freetown'da protestolara katıldı. Günlerce süren protestolar şimdilik bastırıldı.

Protestolar sonucu 6 polis ve 21 sivil hayatını kaybetti. Güvenlik güçleri taş atan ve lastik yakan protestocu kalabalığını dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve silah kullandı.

Cumhurbaşkanı Julius Maada Bio yaptığı açıklamada, hükümet karşıtı protestoların hükümeti devirme girişimi olduğunu söyledi.

Halk ise protestoların kötüleşen ekonomik durumdan ve hükümetin etkisiz kalmasından kaynaklandığını söyledi. 8 milyon kişi yaşadığı Sierra Leone'de halkın büyük bölümü yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

Enflasyonun yüzde 30'u geçtiği açıklanan ülkede halk temel gıdaya ulaşmakta güçlük çekiyor.


Senegal'de iktidar partisi çoğunluğu elde etti

Senegal'de geçen hafta kesinleşen sonuçlara göre Başkan Macky Sall'in partisi BBY 165 sandalyeden 82'sini kazandı. Muhalefet ittifakı 80 sandalye aldı.

Bağımsızları da göz önünde bulundurunca çoğunluğu sağlayamayan iktidar partisi bir muhalefet milletvekilini saflarına katarak meclisteki çoğunluğu elde etmiş oldu.

Milletvekili Pape Diop, olası bir yasama krizini önlemek için BBY ile güçlerini birleştireceğini söyledi. Muhalefetten kararına ilişkin henüz bir yorum yapılmadı.

İktidar partisi BBY 2017'deki seçimlerde 125 sandalye kazanmıştı. Bir dönem içerisinde 43 sandalye kaybı yaşadılar. Uzmanlar bu kayıpları yüksek enflasyon ve gıda fiyatlarındaki artışla açıklıyor.


Kongo'da 800'den fazla mahkum firar etti

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde silahlı bir grup militan ülkenin doğusunda bulunan bir hapishaneye saldırdı. Butembo kentindeki merkez hapishaneye düzenlenen saldırıda iki polis memuru ve bir sivilin öldürüldü.

Hapishaneden 800'den fazla mahkum firar etti. Hapishaneyi basan 80'den fazla ağır silahlı militanın bölgedeki İslamcı terör örgütü ADF ile bağlantılı olduğu açıklandı.

Hapishane müdürü yaptığı açıklamada toplam 874 mahkumdan geriye 58 kişinin kaldığını belirtti.

Kongo'nun aşırı kalabalık ve güvenliği yetersiz hapishanelerinden kaçışlar oldukça yaygın. 2020'de ADF, Beni kentindeki bir hapishaneye baskın düzenleyerek 1.300'den fazla mahkumu serbest bırakmıştı.


Somaliland'da seçim protestosu

Somali'nin ayrılıkçı bölgesi Somaliland'da cumhurbaşkanlığı seçimlerini geciktirme iddiasıyla güvenlik güçleri ve protestocular arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.

Somaliland Devlet Başkanı Muse Abdi, protestolarda 5 kişinin öldüğünü ve 100 kişinin de yaralandığını söyledi. Polisten yapılan açıklamada protestocuların bıçak ve sopalarla güvenlik güçlerine saldırdığı belirtildi.

Göstericiler, "13 Kasım 2022'de seçime gidin" yazılı pankartlar taşıdı ve hükümet karşıtı sloganlar attı. Protestolar esnasında çok sayıda ev ve araç zarar gördü.

Somaliland başkanının görev süresi kasım ayında sona eriyor. Ancak muhalefet Abdi'nin bu seçimi ertelemek istediğini iddia ediyor.

Ayrıca, başkanının Somaliland'da fiili parlamento olarak görev yapan yaşlılar konseyi "Guurti" aracılığıyla görev süresini uzatmak istemekle suçluyor.


Kenya'da oy sayımı devam ediyor 

Kenya'da geçen hafta düzenlenen başkanlık seçimlerinin oy sayımı devam ediyor. Devlet Başkanı Yardımcısı William Ruto ile eski Başbakan Raila Odinga'nın öne çıktığı yarışta şimdiye kadar 46 bin sandıktan 42 bini açıldı.

Resmi olmayan sonuçlara göre Ruto'nun küçük bir farkla önde olduğu açıklandı. Kenya Seçim Komisyonu Başkanı medyaya resmi sonuçlar açıklanmadan kimseyi başkan ilan etmeme uyarısı yaptı.

Başkan adayının ilk turda oyların yarısından fazlasını alamaması durumunda seçim, ikinci tura kalacak. Ülkenin yeni başkanı ve meclis üyeleri, 5 yıl boyunca görev başında kalacak.

Seçimleri takip eden Afrika Birliği ve uluslararası temsilciler, seçimin barışçıl ve düzen içinde yapıldığını açıkladı.

 

Geçtiğimiz hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU