Ne Ukrayna ne de ABD açıklamıştı: "S-400'lere karşı etkili HARM füzesi gönderildi"

Pentagon, Kiev yönetimine anti-radar füzeleri gönderdiğini ilk kez kabul etti

Bir yetkilinin cinsini AGM-88 HARM olarak belirttiği füzeler, 1 Temmuz öncesinde açıklanan paketlerde yer alıyordu (Scott Stewart / ABD Savunma Bakanlığı)

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ukrayna uçaklarının Rus radar sistemlerini hedef alabilmesi için anti-radar füzeleri gönderdiğini ilk kez bildirdi.

CNN International'da yer alan habere göre, ABD Savunma Bakanlığı Savunma Politikalarından Sorumlu Müsteşarı Colin Kahl, yeni düzenlediği basın toplantısında Washington'ın Ukrayna'da kullanılması için "bir miktar" füze gönderdiğini açıkladı.

Net bir sayı vermekten kaçınan Kahl, anti-radar füzesinin türünü veya ne zaman gönderildiğini belirtmedi. 

Kahl, Ukrayna Hava Kuvvetleri'nin gücünü kaybetmemesi için pek çok destek sağladıklarını söyledi:

Son dönemde Ukrayna'nın mevcut hava kuvvetlerinin havada kalabilmesi ve daha fazla kabiliyet kazanması için pek çok şey yapıyoruz.

ABD'nin, Ukrayna'ya Sovyet döneminden kalma Mig-29 savaş uçaklarının yedek parçaları gönderdiğine dikkat çeken Kahl, gönderilen füzelerin Rus radarları ve sistemleri üzerinde etkili olabileceğini kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kahl ayrıca Pentagon'un Ukrayna'ya 1 milyar dolarlık silah paketi desteğini açıkladı. Bu, şimdiye kadar ABD'den Ukrayna'ya verilen en yüksek silah paketi desteği oldu. Bu paketle ABD, şubat ayından bu yana Ukrayna'ya toplam 9,1 milyar dolarlık güvenlik yardımı sağlamayı taahhüt etmiş oldu.

Bu açıklamayla, askeri yardımlarda söz konusu füzenin gönderildiği ilk kez belirtilmiş oldu.

CNN'e konuşan bir savunma yetkilisi, gönderilen füze türünün AGM-88 HARM adlı yüksek hızlı anti-radyasyon füzesi olduğunu belirtti.

Kiev yönetimi HARM füzelerini aldığını ya da kullandığını şimdiye kadar hiç kamuyouna açıklamadı. CNN ise bu füzelerin kullanıldığının sahada görüldüğünü bildirdi.

Raytheon firması tarafından üretilen ve yaklaşık 50 kilometre menzile sahip havadan karaya taktik saldırı füzesinin, S-400 gibi Rus uçaksavar radar sistemlerini dahi hedef almak için kullanılabileceği belirtiliyor. S-400'ler Ukrayna Hava Kuvvetleri'nin ülkenin önemli bir kısmında operasyon yapmasını güçleştiriyordu.


Independent Türkçe, CNN International, AA

DAHA FAZLA HABER OKU