ABD belirleyici bir anın eşiğinde

Bill Gates, Şarku'l Avsat'a yazdı: İklim değişikliği sorununu çözmek, belki de insanlığın karşılaştığı en zor meydan okuma

Fotoğraf: Christoph Soeder/AFP

Akşam haber bültenlerini izlediğinizde, Amerikalıların iklim değişikliğinin etkilerinden muzdarip olduğunu hemen anlarsınız.

Aşırı sıcaklıklar ve kuraklık on milyonlarca insanı etkilerken, diğer yandan sel ve orman yangınları Appalachia'dan California'ya kadar farklı toplumları harap ediyor.

Önümüzdeki günlerde Kongre, iklim kriziyle mücadelenin yanı sıra ülkemizin enerji güvenliğini güçlendirme, şirketler için fırsatlar yaratma ve Amerikalıların hayatlarını iyileştirme şansına sahip. Bu fırsatı kaçırma lüksümüz yok.

2022 Enflasyonu Düşürme Yasası, belki de Amerikan tarihindeki en önemli iklim mevzuatının bir parçası.

Daha temiz, ucuz ve güvenli bir enerji geleceği inşa etmek için en iyi şansımızı temsil ediyor.

New York Senatörü Chuck Schumer ve Batı Virginia Senatörü Joe Manchin, diğer sayısız senatörün yaptığı gibi, bu yasa tasarısı üzerinde anlaşmaya vardıkları için büyük bir övgüyü hak ediyorlar.

2015 yılında çevre alanındaki geçiş çabalarını hızlandırmak için oluşturduğum iklim kuruluşu Breakthrough Energy aracılığıyla birçok iş adamı ve aktivistle tanıştım.

Hepsi bu ana ulaşmak için on yıllar boyunca durmaksızın çalıştılar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mevzuat Kongre'den geçecekmiş gibi görünse de başarı garanti değil. Bu yüzden onun lehine baskı yapmaya devam etmek gerekiyor. Bunun arkasındaki nedeni açıklamama izin verin.

Aslında, net sıfır emisyon elde etmek için ihtiyaç duyulan teknolojilerin çoğu mevcut değil veya erken geliştirme aşamalarında ya da henüz kullanımını genişletemeyecek kadar pahalı.

Aynı zamanda, güneş ve rüzgar enerjisi gibi daha hazır ve olgunlaşmış teknolojilerin daha hızlı bir şekilde daha fazla bölgeye yayılması gerekiyor.

Yeni ve genişletilmiş vergi teminatları ve uzun vadeli bir yaklaşımla bu yasa tasarısı, önemli iklim çözümlerinin yeni sektörlere girmelerini sağlayacak ve sürdürülebilir bir desteğe sahip olmasını garanti edecek.

Keza bu teşvikler özel sektöre uzun vadede yatırım yapma konusunda güven verecek.

Bu mevzuat, ekonomimizin karbon emisyonlarından arındırılması en zor olan imalat gibi sektörlerini de dönüştürmeye başlayacak ki, net sıfır emisyona ulaşmak için yapmamız gereken şey bu.


Birçok Amerikalının yazın elektrik kesintileri, enerji eksikliği ve yüksek elektrik faturalarıyla karşı karşıya kaldığı bir zamanda, bu önlemler, herkesin temiz, bol ve uygun fiyatlı enerjiye erişebilmesi için modern ve güvenilir bir elektrik şebekesi oluşturmaya yardımcı olacak.

Bu teşvikler ve yatırımlarla yasa tasarısı, yeni bir Amerikan inovasyonu çağını katalize edebilir.

ABD üniversitelerinin ve endüstrilerinin inovasyon yeteneği hala rakipsiz, yine de ülke, özgün temiz enerji ekonomileri inşa etmek için diğer ülkelerle rekabet ederken geride kalma riskiyle karşı karşıya.

Bu yasa tasarısı, ABD enerji yeniliklerini ABD enerji endüstrilerine dönüştürmeye yardımcı olacak ve enerji piyasasında büyük ekonomik fırsatlar yaratacak.

Yasa kabul edilip kanunlaştıktan sonra, ABD gibi yerli, temiz enerji üretme kapasitesine sahip çok az ülke olacak ve ülke temiz enerjinin yayılmasında hızla lider olabilecek.


ABD şirketleri de bu değişime hazır görünüyor. Hükümetin bu yönde harekete geçmesini arzulayan şirket liderleriyle konuştum.

Birçoğu iklim için büyük vaatlerde bulundu, sözünü tutmayı önemsediği ve bu iyi bir iş alanı olduğu için temiz enerji alanında büyük yatırımlar yaptı.

Kenarda kalan daha fazla şirket de hükümetten temiz endüstrilerin sağlam ve uzun vadeli bir yatırım olduğuna dair güçlü bir sinyal bekliyor.

Enflasyonu Düşürme Yasası'nın kabul edilmesi söz konusu şirketlere bu sinyali verecek ve özel sermayenin temiz enerji geleceğini daha büyük bir güvenle desteklemesini sağlayacak.
 


Başkan Joe Biden'ın imzasıyla bu yasa, çoğu fosil yakıtlar endüstrisi üzerine inşa edilmiş toplumlarda milyonlarca iş fırsatları yaratabilecek, temiz enerji endüstrilerini başlatacak ve destekleyecek.

Aslında, temiz enerji ekonomisinde en umut verici teknolojilerin çoğu, bugün kömür, petrol ve gaz alanında çalışan işçilerininkine benzer beceri ve deneyim gerektirecek.

Bu da adil bir enerji geçişinin sağlanmasına katkıda bulunacak.


İklim değişikliği sorununu çözmek, belki de insanlığın karşılaştığı en zor meydan okuma.

Toplumlarımıza enerji temin etme, nakliyat, bir şeylerin inşası, binaları ısıtma, soğutma ve gıda yetiştirme yöntemlerimizde temel değişiklikler gerektirecek.

Temel soru şu; hepsini nasıl yapacağız?

İklim değişikliğinin en kötü etkilerinden kaçınmak istiyorsak, bunu uyumlu bir planla hızlı bir şekilde yapmamız gerekiyor.

Bugün ülkemiz, mümkün olana dair bir vizyon sunarak ve ardından bunu başararak örnek olma fırsatına sahip.

Kongre, bu yasayı kabul ederek, ABD'nin karşı karşıya olduğu birçok zorluğa rağmen tarihi bir anı başlatacak.

Washington'daki yasa yapıcılar daha temiz, daha sağlıklı ve daha müreffeh bir gelecek inşa etmek için azim ve öngörü ile hareket etmiş olacaklar.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Sema Sevil

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU