Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2022-KPSS Lisans oturumuyla ilgili soruşturma başlattı

Yediiklim Yayınları'na ait iki adreste arama yapıldı

Fotoğraf: AA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Devlet Denetleme Kurulunun (DDK) suç duyurusu üzerine 2022-KPSS Lisans oturumuyla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında, Yediiklim Yayınları'na ait iki iş yerinde arama yapıldı.

2022-KPSS Lisans oturumundaki bazı sorularla ilgili iddiaların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konunun incelenmesi için dün DDK'ye talimat vermişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Talimatın ardından DDK müfettişleri incelemelerine başlamış, ayrıca iddialarla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştu. Başsavcılık, suç duyurusu üzerine "sahtecilik", "kamu aleyhine dolandırıcılık" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarından soruşturma açtı.

Bu kapsamda Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Yediiklim Yayınları'na ait Kızılay ve Ostim'deki iki adreste arama başlattı.

Aramada polisin, burada bulunan dijital materyal ve tüm KPSS dokümanlarından birer nüsha alacağı öğrenildi.

Başsavcılıktan açıklama: Soru kitapçıklarına el kondu

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan günün ilerleyen saatlerinde yapılan açıklamada, ÖSYM tarafından 31 Temmuz 2022'de gerçekleştirilen 2022 KPSS Genel Kültür-Genel Yetenek Sınavlarına ilişkin 2022 KPSS sorularının çalındığına/sızdırıldığına yönelik çıkan iddialarla ilgili olarak Devlet Denetleme Kurulu tarafından yapılan suç duyurusu üzerine soruşturma başlatıldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, "Başlatılan soruşturma kapsamında 3 Ağustos'ta Ankara Sulh Ceza Hakimliğinden alınan arama ve el koyma kararı doğrultusunda Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne verilen talimatlarla özel bir eğitim kurumuna ait yayınevi ve dershanesinde aynı gün arama ve el koyma işlemi yapılmış, aramalar neticesinde bir kısım dijital materyaller ile soru kitapçıklarına el konulmuştur. Soruşturma çok yönlü olarak ve titizlikle sürdürülmektedir" ifadelerine yer verildi.

DDK'dan açıklama

DDK Başkanı Yunus Arıncı, "Devlet Denetleme Kurulu olarak KPSS sınavına yönelik incelemelere titizlikle devam ediyoruz. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Ne tek bir gencimizin hakkını yediririz ne de Devletimizin güvenilirliğine halel gelmesine göz yumarız" açıklamasında bulundu.

Yayınevi yetkilileri ne dedi?

Operasyonun ardından Milliyet’e konuşan yayınevi yetkilileri,“KPSS’de benzer çıkan soru sayısı iddia edildiği gibi 20 tane yoktur diye tahmin ediyoruz. ÖSYM şu anda soruları inceliyor. Geçmiş yıllardaki sınavlarda da çıkan benzer sorularımız oluyordu. YKS, ALES, DGS, KPSS’de de oluyor. Farklı kurumların her sene 120 sorudan 10 tane tutturduk diye açıklamaları olur. Ama biz şu ana kadar reklam yapmadık. Ama her zaman bu yapılır, doğal bir şey bu. Soruların birebir olup olmadığına ÖSYM karar verecek. İncelemeler sonucunda biz de bir açıklama bekliyoruz” dedi.

Ancak Yediiklim Yayınevi editörü olduğunu söyleyen ve yayınevinin YouTube kanalında tarih dersi veren Ahmet Uğur Karakuza’nın Telegramda öğrencilerine gönderdiği sesli mesajda şu ifadeleri kullandı:

20-25 tane soru aynı olur mu bizim 5 6 sorumuz birebir aynı. Onu da en iyi sizler biliyorsunuz. Ben size MEB kitabından sorular atmıyor muyum? Birebir dedikleri soru MEB kitabının soruları.

 

AA, Milliyet, Tele 1

DAHA FAZLA HABER OKU