ABD'deki kürtaj kararının ardından üniversiteliler ertesi gün hapı otomatı istiyor

Çocuk aldırmanın yasaklanma ihtimali onları harekete geçirdi

Bazı üniversitelerde halihazırda talep edilen bu makinelerden var (Unsplash)

Yüksek Mahkeme'nin kürtajı anayasal hak olarak güvence altına alan 1973 tarihli Roe-Wade kararını 24 Haziran'da iptal etmesinin ardından ABD'de tepkiler dinmedi. 

Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island ve Vermont eyaletlerini kapsayan New England bölgesinde öğrenciler ertesi gün hapı satan makinelerin kampüslere yerleştirilmesini istiyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Henüz kürtajın yasaklanmadığı bölgede yaşayan üniversite öğrencileri, hamile kalmaları ve kürtaj yaptıramamaları ihtimallerini düşünerek bu otomatın 7 gün 24 saat çalışmasını talep ediyor. 

Northeastern Üniversitesi öğrencileri, change.org'da konuyla ilgili bir imza kampanyası başlattı. Kampanya metninde "Roe-Wade kararının bozulmasının ardından acil kontrasepsiyon gibi üreme sağlığıyla ilgili şeylere erişim daha da kritik bir hale geldi" dendi:

Northeastern Üniversitesi şu an yalnızca cinsel saldırı durumunda ertesi gün hapı veriyor. Eczanede bunun fiyatı yaklaşık 50 dolar.

Kısa süre önce Boston Üniversitesi 7/24 açık ve tanesini 7 dolara verdiği ertesi gün hapı otomatlarını kurdu.

Northeastern'in de onları takip edip HEMEN Acil Kontrasepsiyon Otomatları'nı kurmasının zamanı geldi.

24 haftaya kadar kürtaj izni verilen Massachusetts eyaletinde çocuk aldırmanın pek çok yere göre daha kolay olduğunun kabullenildiği metinde bu eylemin dünyanın her yerindeki kişiler için yapıldığı belirtildi.

Boston Üniversitesi, mart ayında bu otomatı kampüse yerleştirmişti. Aynı adımı Brandeis Üniversitesi 2019'da, Stanford ve Kaliforniya Davis üniversiteleriyse 2017'de atmıştı. 

ABD Yüksek Mahkemesi, 24 Haziran tarihli kararıyla kürtaja izin verip vermemeyi eyaletlere bıraktı. Bunun ardından Alabama, Arkansas, Kentucky, Louisiana, Missouri, Oklahoma, Güney Dakota ve Utah eyaletlerinde çocuk aldırmak neredeyse tüm koşullar altında yasaklandı. Yasakçı eyalet sayısının 26'yı bulabileceği tahmin ediliyor. 
 

Independent Türkçe, Boston Globe, change.org

DAHA FAZLA HABER OKU