ABD'de kürtaj kararının ardından vazektomi yaptıranların sayısı fırladı

Google'da "Nerede vazektomi yaptırabilirim?" diye aratanların oranı yüzde 850 arttı

Roe-Wade değişikliği, sağ cephede memnuniyetle karşılanırken, ABD Başkanı Joe Biden başta olmak üzere sol kesim kararı "kadın sağlığına saldırı" olarak yorumlamıştı (Reuters)

ABD'de kürtajı anayasal hak olmaktan çıkaran yasa değişikliğinin ardından vazektomi işlemi yaptıran erkeklerin sayısında artış gözlemlendi.

Sağlık hizmetleri ve ürünleriyle ilgili bilgi sağlayan InnerBody Research'in verilerine göre mayıstan bu yana vazektomiyle ilgili yapılan internet aramalarında ciddi artış yaşandı.

Yüksek Mahkeme, kürtajı anayasal hak olarak güvence altına alan 1973 tarihli Roe-Wade kararını 24 Haziran'da iptal etmişti. Böylelikle kürtajla ilgili uygulamalar eyaletlerin kendi inisiyatiflerine bırakılmıştı. Kararın iptal edileceğine dair iddialarsa ilk kez mayısta basına sızmıştı.

Araştırmada, "Nerede vazektomi yaptırabilirim?" sorusuyla gerçekleştirilen Google aramalarının sayısında yüzde 850 artış görüldüğü belirlendi. Bununla bağlantılı "Vazektomi işlemi ne kadar?" ve "Vazektomi işlemi geri döndürülebilir mi?" gibi sorulara dair aramalarda da patlama yaşandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son dönemde yaygınlaşan vazektomi, sperm kanallarının kesilmesi, bağlanması veya mühürlenmesiyle gerçekleştirilen cerrahi bir doğum kontrol yöntemi.

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a konuşan ürolog Alex Shteynshlyuger, "Vazektomi seçeneğini araştıran erkek sayısında kesinlikle artış var. Yüksek Mahkeme'nin kararı genel anlamda doğum kontrolle ilgili birçok tartışmayı tetiklediği gibi etkili, düşük maliyetli, güvenli, kalıcı ve erkeklere üremeleri üzerinde kontrol sağlayan bir doğum kontrol yöntemi olarak vazektomi hakkında da bir farkındalık yarattı" dedi.

Shteynshlyuger, New York'un Manhattan bölgesinde yer alan ofisine gelen vazektomi taleplerinin haziranın son haftasında 72'ye çıktığını söyledi. Ürolog, bu sayının genelde ortalama 15 civarında seyrettiğini belirtti.

Ürolog, New York'taki ofisine eyalet dışından da birçok kişinin vazektomi başvurusu yaptığını söyledi.
 


Öte yandan Cumhuriyetçi eyaletlerde de vazektomi taleplerinde artış yaşandı.

InnerBody Research'in verilerine göre vazektomiyle ilgili en çok Google araması, 1925'ten kalma kürtaj yasağını 1 Haziran'da tekrar uygulamaya sokan Teksas'tan geldi.

Idaho eyaletindeki bir üroloji enstitüsünden Barbara Nielsen da geçen ay vazektomi başvurularının yüzde 60 arttığını söyledi.

Guardian'a konuşan Iain Little, vazektomi yaptırmayı uzun süredir düşündüğünü, Roe-Wade kararının süreci hızlandırdığını ve cerrahi operasyon için randevu aldığını söyledi.

Vazektomi işlemini tamamlayan Shawn ise Roe-Wade kararının ardından doğum kontrol yöntemlerine yönelik daha katı yasak ve kısıtlamaların getirilebileceğini belirtti.



Independent Türkçe, Guardian, Dallas News

DAHA FAZLA HABER OKU