Diyarbakır Ciğer Kebabı'nın lansmanı yapıldı: 600 porsiyon ciğer ikram edildi, eski bakan mangal başında mesai yaptı

Diyarbakır'ın vazgeçilmez yemek kültürlerinden biri olan Coğrafi İşaret Tescilli Ciğer Kebabı ve Perdeli Ciğer Kebabı'nın tanıtım lansmanında eski Bakan Mehdi Eker, mangal başına geçti. DTSO'nun etkinliğine STK'lar ve vatandaşlar büyük ilgi gösterdi

Türk Patent Kurumu tarafından bu yıl Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nın başvurusu üzerine Coğrafi İşaret Tescil Belgesi verdiği Ciğer Kebabı ve Perdeli Ciğer Kebabı'nın lansmanı için ilginç bir etkinlik organize edildi. 

Sur İlçesi sınırlarında ve Dicle Nehri üzerinde bulunan tarihi On Gözlü Köprü'de sabah yakılan mangallarda ciğer kebabı pişirildi.
 

(1).jpg
Fotoğraf: Veysi Polat/Independent Türkçe

 

DTSO'nun ev sahipliğinde yapılan organizasyona eski Tarım Bakanı ve AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker, AK Parti Milletvekilleri Ebubekir Bal ve Oya Eronat, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, Diyarbakır Lokantacılar Kebapçılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Haşim Elkaan, çok sayıda STK Başkanı ve vatandaş katıldı. 
 

 

2400 şiş, 600 porsiyon ciğer kebabı ikram edildi 

DTSO yetkili ve çalışanlarının 8 aşçı ile sabah 05.00'te hazırlığına başladığı On Gözlü Köprü üzerinde kurulan 8 mangalda toplam 600 porsiyon (2 bin 400 şiş) ciğer kebabı misafirlere ikram edildi. 
 

Eski bakan Mehdi Eker mangal başında ciğer kebabı pişirdi2.jpg
Fotoğraf: Veysi Polat/Independent Türkçe

 

Eski bakan mangal başında mesai yaptı

Etkinliğe katılan eski bakan Mehdi Eker, mangal başında pişirdiği ciğerleri misafirlere ikram ederken, "Diyarbakır'lılar ciğeri o kadar çok sever ki birbirlerine seslendikleri zaman ilk başta ciğerim diye seslenir. Kebap yapılan ciğerin sarıldığı lavaş buğdaydandır. Buğdayın ana vatanı Karacadağ yani Diyarbakır. Koyunun ilk evcilleştirildiği yer Çayönü yani Diyarbakır. Bu literatür bilgisi. Bu bilgi bu coğrafi işaretin meşruiyetidir. Kaynağı, belgesi, gücü buradan gelir. İbni Haldun'un dediği gibi 'Coğrafya kaderdir' sözü burada çok önemli bir hale geliyor. Bizim kaderimizde; Mezopotamya'nın, tüm bu havzanın tamamının kaderinde sadece acı ve gözyaşı yoktur, güzellikler de var. Allah'ın verdiği nimetlerin lezzete dönüşmesi var. Nimet lezzete dönüşürken değerlerle beslenir ve değerler üretir. Bu iki tescilli ürünümüz de tarihi On Gözlü Köprü'nün geçmişi kadar eskidir" dedi. 
 

Eski bakan Mehdi Eker mangal başında ciğer kebabı pişirdi.jpg
Fotoğraf: Veysi Polat/Independent Türkçe

 


DTSO Başkanı Kaya: Tescil edilen ürün sayımız 48'e yükseldi

Independent Türkçe'ye konuşan DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Türkiye'de ciğer kebabının en çok tüketildiği kentin Diyarbakır olduğunu ifade ederek, "Aynı zamanda özellikle Diyarbakır içerisinde 350'nin üzerinde yalnızca ciğer kebabı ve perdeli ciğer kebabı yapan işletmelerimiz var. Yani aslında tescilimiz tam da ticarileşen bir tescil. Zaten tescillerdeki temel felsefe de bu. Bugün biz burada yaptığımız lansmanla tüm Türkiye'yi gerçek anlamda koyun ciğeri, kebap ve perdeli ciğer yiyecekse Diyarbakır'a davet ediyoruz" dedi. 
 

DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya.jpg
DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya / Fotoğraf: Veysi Polat/Independent Türkçe

 

Kaya, DTSO olarak Türk Patent Kurumu'na yaptıkları başvuru sonucu bu iki ürünle birlikte Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alan ürün sayısının 48'e yükseldiğini söyledi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU