Irak'ta Sadr yanlılarının Meclis baskını sonrası Maliki'den silahlı poz

Bağdat'ta hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge önünde toplanan Sadr Hareketi mensubu bir grup, beton bariyerleri aşarak Meclis binasına girdi. Eski başbakanlardan Nuri el-Maliki ise protestocuların çekilmesinin ardından silahla poz verdi

Irak'ın başkenti Bağdat'ta hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge önünde toplanan Sadr Hareketi mensubu bir grup, beton bariyerleri aşarak Meclis binasına girdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)



İran destekli Koordinasyon Çerçevesi'nin başbakan adayı Muhammed Şiya es-Sudani'yi protesto eden Sadr yanlıları Yeşil Bölge'nin önünde toplandı.

Kalabalık, bölgenin çevresinde bulunan beton bariyerleri aşmak isterken güvenlik güçlerinin müdahalesiyle karşılaştı. Bir grup, daha sonra beton bariyerleri yıkarak bölgede bulunan Meclis binasını bastı.

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi de göstericilere seslenerek "kamu ve özel mallara zarar vermemelerini ve Yeşil Bölge'den derhal çekilmelerini" istedi.

Irak'taki İran yanlısı Şii gruplar, başbakan adayı olarak Sudani'yi göstermişti.

Necef'te protesto

Irak'ın Necef kentinde toplanan Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr yanlıları, İran destekli Şii çatı kuruluş Koordinasyon Çerçevesi'nin başbakan adayı Muhammed Şiya es-Sudani'yi protesto etti. Göstericiler, Sudani'nin başbakanlık yapmasını istemedikleri yönünde slogan attı.

Sadr'ın Yeşil Bölge hamlesi sonrası Maliki'den "silahlı" poz

Irak'ta eski başbakanlardan Nuri el-Maliki, Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr destekçilerinin Bağdat Yeşil Bölge'den çekilmesi sonrası silahla poz verdi.

Kendisine yakın sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlarda, Maliki, silahlı korumaları eşliğinde Yeşil Bölge'de elinde M4 tipli silahla görüldü.

Maliki'nin sızdırılan bu fotoğrafının Sadr'a mesaj olduğu ifade ediliyor. Sadr destekçileri Yeşil Bölge baskınında Maliki'ye karşı “yolsuzların lideri” sloganları atmış ve evini basmak istemişti.

Daha önce sızdırılan Nuri Maliki'ye ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarında, Maliki Sadr'ı ölümle tehdit etmişti. Sadr yandaşları da bugünkü protestoda Sadr'a seslenerek, “Seni tehdit eden (Maliki) nerede?” diye bağırmıştı.

Sadr destekçileri, Maliki'nin içinde bulunduğu İran destekli Koordinasyon Çerçevesi'nin başbakan adayı Muhammed Şiya es-Sudani'yi protesto ederek Yeşil Bölge'yi basmıştı. Sadrcılar, meclis binasına da girmişti.

Sadr'ın rakibi olan Şii grubun başbakan adayı Sudani, Maliki hükümetinde bakanlık yapmış ve Maliki'ye yakın siyasetçilerden.

BM, Iraklı göstericileri devlet kurumlarına saygı duymaya çağırdı

Birleşmiş Milletler (BM), Iraklı protestoculara, çeşitli uluslararası normlar uyarınca ülkelerin kurumlarına saygı göstermeleri çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, New York'taki BM Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, Irak'ta Sadr hareketinin yüzlerce destekçisinin başkent Bağdat'taki parlamento binasını basmasını ve Muhammed Şiya es-Sudani'nin başbakanlık adaylığını protesto etmesine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Haq, "Herkesi çeşitli uluslararası norm ve sözleşmelerde belirtildiği gibi bu karargahların kutsallığına saygı duymaya davet ediyoruz" dedi.

Irak'taki tüm tarafların ve siyasi grupların birlikte çalışması gerektiğini vurgulayan Haq, "Yaşananlar, Güvenlik Konseyi'nin dikkatini çeken bazı sorunları ve birliğin dağıldığı bir zamanda Irak'taki tüm tarafların ve siyasi grupların birlikte çalışması gerektiğini gösteriyor. Bu bir büyük endişe kaynağıdır" diye konuştu.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU