Yapay zeka yüzünden haksız yere hapis yattığını söyleyen adam polise dava açtı

ShotSpotter sisteminin ne kadar isabetli olduğu sorgulanıyor

Michael Williams, hiçbir somut kanıt olmadan hapse atılmıştı (AP)

ABD'de 65 yaşında Michael Williams, güvenlik güçlerinin kullandığı yapay zeka sisteminin haksız yere hapis yatmasına sebep olduğu gerekçesiyle Şikago polisine dava açtı.

Williams, 21 Temmuz'da açtığı davada, 2020'de yaşanan bir olayda Şikago polisinin yapay zeka destekli “güvenilmez” bir ses analiz sistemini kullanarak hapse atılmasına neden olduğunu savundu.

İnsan hakları grubu MacArthur Project'in de yer aldığı davada, polisin ShotSpotter adı verilen ve ses analiziyle silahlı olayları tespit edip polise uyarı gönderen yapay zeka destekli bir yazılıma “körü körüne inanarak” başka ipuçlarını araştırmadan Williams'ın hapis cezası almasına yol açtığı iddia edildi.

Dava kazanılırsa, Şikago'da tartışmalı ShotSpotter sisteminin kullanılması tamamen yasaklanabilir. Öte yandan Şikago, geçen yıl firmayla 33 milyon dolarlık sözleşmesini yenilemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Williams, Mayıs 2020'de 25 yaşındaki Safarian Herring'i ölümünden sorumlu tutulmuştu.

Davada, Harring'in ABD'deki polis şiddetine karşı düzenlenen bir protesto sırasında eve dönmek için yolda Williams'tan yardım istediği, 65 yaşındaki adamın da genci aracına aldığı belirtilmişti.

Daha sonra polis, güvenlik kamerası görüntülerinin incelendiğini, burada Williams'ın Herring'i hastanenin önüne bıraktığının ve aracıyla uzaklaştığının görüldüğünü açıklamıştı.

Williams'ın hapis cezası almasında delil olarak sunulan temel veri ShotSpotter'dan elde edilmişti. Buna göre yazılım, Herring'in arabaya bindiği noktada güçlü bir patlama sesinin duyulduğunu kaydetmiş, güvenlik kamerası görüntüleriyle ses kaydının aynı zaman dilimine denk düştüğü ve suçlunun Williams olduğu öne sürülmüştü.

Savcılar, bu bilgilerden yola çıkarak Williams'ın arabada Herring'i vurduğunu iddia etmişti.
 

shotspotter.jpg
MacArthur Project'in geçen yıl hazırladığı bir raporda, ShotSpotter sisteminin güvenlik güçlerine gönderdiği uyarıların yüzde 89'unda olay yerinde işlendiği iddia edilen suçla ilgili somut kanıt bulunamadığı öne sürülmüştü​​​​​​ (AP)


Williams ise savunmasında yanlarına bir arabanın yanaştığını ve aracın içindeki kişilerin ateş açarak Herring'i vurduğunu, daha sonra genci hastaneye götürdüğünü öne sürmüştü.

Davada, Williams'ın cinayet işlemesi için herhangi bir gerekçe tespit edilememiş, görgü tanığı bulunamamış ve adamın suçlu olduğunu net şekilde gösterecek herhangi bir silah ya da somut kanıt ele geçirilememişti.

Mahkeme, bunlara rağmen Williams'ı cinayetten suçlu bulmuş ve Ağustos 2021'de hapis cezasına çarptırmıştı. Avukatların karara itiraz etmesinin ardından şubatta Williams hakkındaki suçlamalar düşürülmüş ve kendisi serbest bırakılmıştı.

Herring'in nasıl öldürüldüğüyse henüz netlik kazanmadı.



Independent Türkçe, AP, Futurism

DAHA FAZLA HABER OKU