Sri Lanka'da pasaport başvuruları patladı: "Ülke kapandı, paramız yok"

Günde 3 bin kişinin başvurusunu yetiştirmek için yetkililer 6 gün 24 saat çalışıyor

Sri Lankalılar, ülkedeki ekonomik krizden kaçarak yurtdışında iş bulmak istediğini söylüyor (AFP)

Gittikçe derinleşen bir ekonomik krizle mücadele eden Sri Lanka'da pasaport başvuruları patladı.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan yetkililer, başkent Kolombo'daki göçmenlik dairesinde binlerce kişinin sıra oluşturduğunu söyledi.

Ajansla paylaşılan bilgilere göre günde 3 bin kişi gerekli dokümanları ve 15 bin Sri Lanka rupisi (yaklaşık 735 TL) başvuru ücretini getirerek seyahat belgelerini almak için başvuruyor. Yetkililer, başvurulara yetişebilmek için dairenin 6 gün 24 saat boyunca hizmet verdiğini de belirtti.

Buna rağmen birçok kişi geceyi sırada geçirerek işlemleri tamamlamak için beklemek zorunda kalıyor.

Kendisini Madushini olarak tanıtan bir yurttaş, Sri Lanka'daki misafirhanesinin Kovid-19 ve ekonomik kriz nedeniyle kapandığını ve ABD'de yaşayan kuzeninin yanına giderek orada iş bulmayı istediğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir gün boyunca sırada beklediğini belirten 35 yaşındaki Sri Lankalı, "Rezervasyon yapan turist kalmadı. Dolayısıyla oğlumun geçimini sağlayacak bir yol bulmam lazım. Tüm ülke kapandı ve paramız yok" dedi.

Aşçılıkla uğraşan Samantha ise Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ndeki (GKRY) bir otelde iş bulduğunu fakat pasaport alabilmek için 18 saattir sırada beklediğini söyledi.

Soyadını paylaşmayan 34 yaşındaki şef, "Bir an önce Sri Lanka'dan gitmek istiyorum. Burada işim ve param yok. Pasaportumu alana kadar bu sırada bekleyeceğim" diye konuştu.

Göç dairesinin rakamlarına göre yetkililer, bu yıl halihazırda 2021'e kıyasla daha fazla pasaport verildiğini belirtti.

Ayda yaklaşık 50 bin kişiye pasaport verilirken, bu rakamın haziranda 122 bine fırladığı aktarıldı.

Göç dairesinde çalışan ve kimliğini paylaşmayan bir kişi, "Çok yorucu bir iş. Hiç kimse eve gidemiyor. Bir an önce pasaportları vermemiz ve talep edenlerin yurtdışına giderek ülkeye döviz göndermesini sağlamamız lazım. Bu ülkemize destek olur" dedi.
 

sri lanka.jpg
Pasaport almak isteyen kişiler uzun süre kuyrukta beklemek zorunda kalıyor (AFP)


Resmi rakamlara göre haziranda yıllık enflasyonun yüzde 54,6'ya yükseldiği Güney Asya ülkesi, marttan bu yana büyüyen ekonomik kriz yüzünden benzin, temel gıda ve ilaç dahi almakta güçlük çekiyor. 

Temerrüde düşen 51 milyar dolarlık borcunun ödenmesi için IMF'yle görüşmelerini sürdüren Sri Lanka'da, ekonomik kriz ve Kovid-19 nedeniyle turizm sektörü de büyük darbe aldı.

22 milyonluk ülkede geçen hafta eski Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, Singapur'a kaçarak e-postayla istifa ettiğini duyurmuş, bunun ardından dün Parlamento'da düzenlenen seçimde Ranil Wickremesinghe yeni devlet başkanı seçilmişti.



Independent Türkçe, AFP, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU