AFP: Türkiye'nin Kurban Bayramı yemeğini enflasyon yedi

"Fiyatlar el yakıyor"

AFP'ye konuşan bazı besiciler hiç satış yapamadığını söyledi (AP)

Fransız haber ajansı AFP, yüksek enflasyonun Kurban Bayramı'na gölge düşürdüğünü yazdı.

Haberde, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türklerin yaşam standartlarını düşüren geçen yılki sıradışı ekonomik deneyinden bu yana fiyatlar iki hatta üç katına çıktı" ifadelerine yer verildi.

Erdoğan, bu hafta düzenlenen kabine toplantısının ardından "Bu iktidar faizi artırmayacaktır, tam aksine faizi düşürmeye devam edeceğiz" demiş, aynı ekonomi politikasını sürdüreceklerini belirtmişti.

Hem "Türkiye'nin bayram yemeğini enflasyon yedi" hem de "Türkiye'de bayrama enflasyon zarar verdi" anlamına gelen başlığa sahip haberde, yüksek enflasyonun gelecek yıl düzenlenecek seçimlerde Erdoğan'ın şansını azalttığı gibi Kurban Bayramı'nda yurttaşları zor durumda bıraktığı da savunuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İstanbul'daki hayvan pazarına gelen Gül Er, "Bu kutsal bir görev fakat bu yıl fiyatlar el yakıyor" dedi. Er, metabolik rahatsızlığı nedeniyle sadece etle beslenmesi gereken kızına bunu sağlayamadığını da söyledi.

Satış yapmak için Samsun'dan İstanbul'a gelen besici Galip Toklu da enflasyon altında ezildiğini anlattı.

Toklu, geçen yılki Kurban Bayramı'ndan bu yana yem fiyatlarının 4 katına, İstanbul'a gelirken harcadığı yol masrafının da üç katına çıktığını ifade etti.

Bunları karşılamak için et fiyatlarını iki kat artırmak durumunda kaldığını belirten Toklu, "Geçen yıl 500 kilogram dana etini 20 bin liraya sattım. Bu yıl fiyatı 45 bin liraya çıkardım. Müşteriler de ister istemez bu duruma kızgın" dedi.

Hiç satış yapamadığını söyleyen besici Şinas Ateş ise "Hayvancılık bitti" diye konuştu.
 

hayvan pazarı.jpg
Haberde, yurttaşların artan geçim sıkıntısı nedeniyle bayramda zorlandığı belirtildi (AP)


Hayvan pazarına koyun almaya gelen ve masrafı 7 arkadaşıyla bölüşeceğini söyleyen Salih Yeter, "Halkın çoğunlukla et yiyecek parası yok" ifadelerini kullandı.  

Erzurum'dan gelen Selahattin Köse ise Kurban Bayramı geleneğinin bağlayıcılığı olduğunu belirterek, "Fiyatlar iki katına çıktı ama bir çaresine bakacağız. Bu Allah'ın emri" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bu hafta açıkladığı verilere göre haziranda yıllık enflasyon yüzde 78,62 oldu.

Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise aynı rakamı yüzde 175,55 olarak açıkladı.

Merkez Bankası'nın verilerine göreyse gıda ve alkolsüz içecek fiyatları haziranda yüzde 2,09 artarken, grup yıllık enflasyonu da 2,30 puan yükselerek yüzde 93,93'e ulaştı.



Independent Türkçe, AFP, Rudaw

DAHA FAZLA HABER OKU