Ukrayna'nın direnişinden ilham alan Tayvanlı siviller şehir savaşı eğitimi alıyor

"En iyi savunma saldırıdır"

Atölyeye katılan Tayvanlılar, Çin'in yüksek ihtimalle ülkelerini istila edeceğini düşünüyor (AFP)

Ukrayna'nın Rus istilasına karşı direnişinden ilham alan Tayvanlı siviller, şehir savaşı eğitimi alıyor.

Yeni Taipei şehrinde Polar Light adlı savaş eğitimi veren özel bir şirket tarafından düzenlenen atölyelere katılanlar arasında yer alan Yeh, Fransız haber ajansı AFP'ye açıklamasında "Bu atölyeye katılmamın en büyük sebeplerinden biri Rusya - Ukrayna savaşı" dedi.

Pazarlama sektöründe çalışan 47 yaşındaki Yeh, "En iyi savunma saldırıdır. Amaç düşmanı yok etmek ve onun ilerleyişini durdurmak" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Polar Light'ın yöneticisi Max Chiang, Çin ordusuna ait savaş uçaklarının Tayvan'ın "Hava Savunma Tanımlama Sahası" olarak belirlediği bölgeye çok sayıda uçuş yapmaya başladığı 2020'den bu yana yurttaşlar arasında endişelerin arttığını söyledi.

İlk defa tabanca kullandığını söyleyen atölye katılımcılarından Ruth Lam ise "Gelecekte yaşanacak olumsuz bir senaryoya karşı hazırlıklı olmak lazım. Neyin ne zaman gerçekleşeceği belli olmaz" dedi.

Acil durum araçlarında kullanılan lamba sistemlerini üreten bir şirkette çalışan 34 yaşındaki Lam, tabanca kullanmayı öğrenmenin olası bir savaş durumunda kendisini ve ailesini korumasını sağlayacağını düşündüğünü söyledi.

Atölyedeki eğitimlere katılan Lin Ping-yu ise "savaş yeteneklerini tazelemek istediğini" belirtti.

38 yaşındaki eski paraşütçü asker, "Bir ülkenin yurttaşları, ancak vatanlarını korumak için güçlü bir azme ve kararlılığa sahip olduğunda uluslararası kamuoyunu kendilerine destek vermesi için ikna edebilir" dedi.
 

tayvan.jpg
Tayvanlı siviller, olası Çin istilasına karşı kendilerini savunmak istiyor (AFP)


Tayvan'daki düşünce kuruluşu Next Gen Foundation'ın yöneticisi Chen Kuan-ting, "Ukrayna halkının, kendisine saldıranlara karşı savaşma azmi, Tayvanlıların yurtlarını koruma kararlılığını artırdı" ifadelerini kullandı.

Kuruluşun mayısta yaptığı bir ankette, katılımcıların yüzde 61,4'ü olası bir istila durumunda silahlanmayı istediğini söylemişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyonla başlayan savaşın ardından, Çin-Tayvan gerginliği de artmıştı.

Kremlin'in Kiev'i istilası, başta ABD olmak üzere Batı dünyasında Çin'in de benzer şekilde Tayvan'ı istila edebileceğine dair endişe uyandırmıştı.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu Sözcüsü Vu Çien, martta yaptığı bir açıklamada bu kıyası provokasyon olarak nitelemiş, "Tayvan, Ukrayna değildir. Tayvan sorunu, Çin'in iç işleridir ve yabancı müdahalesi kabul edilemez" demişti.
 


Çin-Tayvan gerginliği

II. Dünya Savaşı sonrasında Çin'de Milliyetçi Parti ve Komünist Parti arasındaki iç savaş Komünist Parti'nin zaferiyle sonuçlandı. Mağlubiyetin ardından Milliyetçi Parti liderleri Tayvan'a sığındı.

Soğuk Savaş nedeniyle Batı'yla ilişkilerini koparan Çin'i 1970'lerin başına kadar Birleşmiş Milletler'de (BM) Tayvan ya da resmi adıyla Çin Cumhuriyeti temsil etti.

BM'nin 1971'de aldığı Çin Halk Cumhuriyeti'ni tanıma kararı gerginliği yeni bir boyuta taşıdı. Kararın ardından Tayvan, BM'den çıkarıldı.

Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Buna göre Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın ülkelerle diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Tayvan ise o günden bu yana bağımsızlık arayışını farklı biçimlerde sürdürüyor.

AFP'nin paylaştığı bilgilere göre Çin'in savaş jetleri 2020'de Tayvan'ın "Hava Savunma Tanımlama Sahası"na giren 380 uçuş gerçekleştirirken, 2021'de bu sayı iki kattan fazla arttı.



Independent Türkçe, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU