Çin'den NASA Başkanı Bill Nelson'ın iddialarına yalanlama

"Çin bu tür tehlikeli suçlamaları kararlılıkla kınıyor"

Bill Nelson, NASA'nın başına geçmeden önce senatörlük yaptı (AP)

NASA Başkanı Bill Nelson'ın Çin'in askeri uzay programı kapsamında Ay'ı "ele geçirmeye" çalışabileceği yönündeki suçlamalarını reddeden Çin, insanlık için ortak bir gelecek inşa etmeyi amaçladığını ekledi.

Nelson, Alman Bild gazetesine verdiği ve cumartesi günü yayımlanan söyleşide, "Çin'in Ay'a iniş yapmasına ve 'Ay artık bizim ve uzak durun' demesine çok dikkat etmeliyiz" demişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NASA idarecisi, "Çin'in uzay programı askeri bir uzay programı... Çin'in uzay istasyonunda ne olup bittiğini sanıyorsunuz? Orada başkalarının uydularını nasıl yok edeceklerini öğreniyorlar" diye eklemişti.

Nelson ayrıca, Çin'i uzay görevleri için "başkalarından" teknoloji fikirleri çalmakla da suçlamıştı.

Bu yorumlara tepki gösteren Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Nelson'ın sorumsuzca konuştuğunu söyledi.

Zhao açıklamasında, "Çin bu tür tehlikeli suçlamaları kararlılıkla kınıyor. ABD tarafı, Çin'in düzenli ve yasal uzay çabalarına yönelik istikrarlı bir karalama kampanyası başlattı" dedi.
 


Reuters'a göre Zhao, "ABD tarafı, Çin'in normal ve makul dış uzay çabalarına yönelik sürekli karalama kampanyası başlatıyor. Çin bu tür sorumsuz açıklamalara kesinlikle karşı çıkıyor" dedi.

Çin son 10 yılda uzay araştırmalarında önemli atılımlar kaydederken, uzmanlar uzay yarışının zirve dönemindeki ABD ve Sovyetler Birliği'ne kıyasla Çin'in daha temkinli ilerlediğini gözlemliyor.

Mürettebatsız ilk Ay inişini 2013'te gerçekleştiren ve kendi uzay istasyonunu inşa eden Çin'in 2030'a kadar Ay'a astronotlar indirmesi bekleniyor.

NASA da astronotları Ay'a geri göndermeyi planladığı Artemis görevleri gibi gelecek 10 yıl için planlanan birkaç iddialı göreve sahip.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU