Diyarbakır'da tutuklanan gazeteciler için yapılan basın açıklamasına polis müdahalesi: 3 gazeteci gözaltına alındı

Gazetecilerin Diyarbakır'da tutuklanan 16 meslektaşları için Ankara'da yapmak istediği açıklamaya polis müdahale etti, 3 gazeteci gözaltına alındı

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformunun (MKGP) Diyarbakır'da tutuklanan 16 meslektaşları için Ankara'nın Ulus Meydanı'nda yapmak istediği açıklamaya polis müdahale etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamanın yapılacağı alanı ablukaya alan polis, gazetecilerin geçişine izin vermedi. Mezopotamya Ajansı (MA) Ankara Büro Muhabiri Deniz Nazlım ile gazeteciler Sibel Yükler ve Yıldız Tar darbedilerek gözaltına alındı.

Deniz Nazlım ve Sibel Yükler ters kelepçeyle gözaltına alındı. Ayrıca Pir Haber Ajansı muhabiri Eren Güven'in kamerası müdahale sırasında kırıldı.

"Halkın haber alma hakkını savunmaya devam edeceğiz"

Gazeteciler, polis müdahalesi ve gözaltına alınan gazeteciler için DİSK Basın-İş Ankara Temsilciliğinde basın açıklaması yaptı. 

Gazeteci Özgür Paksoy, "Polisin şiddetine karşı halkın haber alma hakkını savunmaya devam edeceğiz" dedi.

"Gazetecilik suç değildir"

Açıklamada konuşan DİSK Basın-İş Bölge Temsilcisi Turgut Dede, "Darp edilen, gözaltına alınan arkadaşlarımız oldu. Gazetecilik suç değildir" dedi. 

DFG adına konuşan Gazeteci Özgür Paksoy, "Arkadaşlarımıza saldırdılar, darp ettiler, işkenceyle gözaltına aldılar. Deniz Nazlım ve Sibel Yükler arkadaşımızı darp edilerek gözaltına aldılar. Biz bu polis şiddetinin yabancısı değiliz. Ama polisin şiddetine karşı halkın haber alma hakkını savunmaya devam edeceğiz" dedi.

"Halkın gerçek haberlere ihtiyacı var"

Gazeteci Yazar Hüseyin Aykol  ise "Son 33 yılda gerçekten büyük bedeller ödeyerek buraya geldik. Hala 90'lı yıllar gibi, belki arkadaşlarımızı öldürülmüyor ama gözaltına alınıyor, tutuklanıyor. Buna rağmen biz haber yapmaya devam edeceğiz. Halkın gerçek haberlere ihtiyacı var" diye konuştu.

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, "Halkın haber alma hakkı engellenemez. Bu ülkenin bir anayasası var. Basın araçlarına hiçbir şekilde el konulamaz ama arkadaşlarımızın haber yaptığı araçlarına el konuldu. Tutuklanan gazeteciler Türkiye'de yaşayan her kesimin öğrenmek istediği gerçekleri haber yapan gazeteciler.Burada toplumsal ve siyasi muhalefete görev düşüyor. Özgür basın desteklenmeli" dedi.

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, " Yapılacak bir seçim sürecinde iktidar, halkın özgür bir biçimde haber alma hakkını engelleyecek basın emekçilerine yönelik çok yoğun baskı politikalarını geliştiriyorlar.  Şiddet, baskı politikaları her geçen gün artıyor. Dün de SES Eş Genel Başkanımız Selam Atabey haksız hukuksuz bir biçim de tutuklandı. Birlikte ortak mücadele etmemiz gerekiyor" dedi.

"Hakikate birlikte sahip çıkalım"

Jinnews muhabiri Öznur Değer de fotoğraf makinesini göstererek şöyle konuştu:

Elimde gördüğünüz makine sadece mesleğimizi icra ettiğimiz bir araç değil, hakikatimizi yansıtan varlık gerekçemiz olan bir alet. Bu bize Ape Musa'lardan Gurbetelli Ersöz'lerden  bırakılan bir miras. Biz bugün bize bırakılan bu mirasa sahip çıkmak için bir araya gelmek istedik. Karşımızda öyle faşizan bir zihniyet vardı ki. İslamcı çetelerin basın açıklaması yapacağı iddiasıyla bizi işkenceyle alandan uzaklaştırdılar. Biz dayanışma beklemiyoruz. Gazetecilik mesleğini, başta meslektaşlarımız olmak üzere özgür haber alma hakkına sahip olan bütün yurttaşları haber alma hakkına sahip çıkmamaya çağırıyoruz.  Hakikati ve özgürlüğe hep birlikte sahip çıkalım

 

Evrensel

DAHA FAZLA HABER OKU