İran ile gerilim yaşayan ABD, Suudi Arabistan'a askeri birlik göndermeye hazırlanıyor

CNN International, bölgedeki gerginlik artarken ABD yönetiminin Suudi Arabistan'a 500 asker göndermeye hazırlandığını duyurdu

ABD'nin Suudi Arabistan topraklarında beş ayrı askeri üssü bulunuyor / Fotoğraf: Reuters

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Basra Körfezi'nde askeri ve siyasi gerginliğin iyice yükseldiği bir dönemde Suudi Arabistan'a 500 kişilik bir askeri birlik daha göndermeye hazırlandığı iddia edildi.

Resmi açıklamanın henüz yapılmadığını söyleyen Pentagon Sözcüsü Rebecca Rebarich, “ABD ordusu, bölgedeki güçlerimizin durumunu yönetmek için sürekli çalışıyor” dedi.

ABD’nin Riyad’a asker konuşlandırmasıyla ilgili Suudi Arabistan’dan henüz bir açıklama yapılmadı.

CNN International'ın haberine göre askerler Riyad yakınlarındaki Prens Sultan Hava Üssü'ne konuşlandırılacak.

ABD'nin ülkede dört farklı askeri üssü daha bulunuyor.

CNN International'ın iki savunma kaynağına dayandırdığı haberine göre üsteki kalkış pisti ve hangarların geliştirimesinin dışında bir Patriot bataryasının yerleştirilmesi için de hazırlık yapılıyor.

500 kişiden oluşan askeri birlikten önce bu hazırlıkları yürütme amaçlı az sayıda bir destek personelinin Suudi Arabistan'a gönderildiği öne sürülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1951'den bu yana kullanımda olan Prens Sultan Hava Üssü, 2003'te ABD'nin Irak'a düzenlediği askeri harekatlar kapsamında sıklıkla yararlanılan askeri noktaların başında geliyordu. 

ABD'nin son dönemde İran ile ilişkilerin iyice gerilmesiyle birlikte bölgedeki askeri varlığını arttırdığı biliniyor.

Trump yönetimi, İran’ı caydırmak adına daha önce bölgeye 2 bin asker, uçak gemisi ve füze bataryaları göndermiş, Ortadoğu'ya bin asker gönderileceğini duyurmuş ancak askerlerin hangi ülkelere yerleştirileceği ile ilgili bir açıklama yapmamıştı.

Kimi askeri stratejistler Washington'ın İran füzelerinin hedef almakta zorlanacağı hesaplanan Riyad'daki üssü özellikle tercih ettiği yorumu yapıyor.

Söz konusu askeri hava üssünden beşinci nesil F-22 savaş uçakları havalanabiliyor.

 

 

 

CNN International, bölgedeki askeri hareketliliğin Planet Labs'ın yüksek çözünürlüklü uydu görüntülerine de yansıdığını, ABD'nin askeri konuşlanmasının haziran ayının ortasından bu yana devam ettiğini belirtiyor.

Görüntülerde haziran sonu ve temmuz ayının başından itibaren ABD destek birliklerinin hareketliliği gözlemleniyor.

Suudi Arabistan'a gönderilen askerlerle ilgili Amerikan Kongresi'ne henüz resmi bilgilendirme yapılmadığı fakat yetkili kongre üyelerine resmi olmayan kanallardan bilgilendirme yapıldığı öne sürülüyor.

Mayıs ayından bu yana Basra Körfezi’nde şu ana kadar 6 farklı petrol tankeri saldırıya uğramış, ABD saldırılarla ilgili İran’ı suçlamıştı.

Tahran yönetimi ise bu suçlamaları reddetmiş, olayların araştırılması için kurulan komisyon saldırının İran tarafından gerçekleştirildiğini doğrulayamamıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU