Adalet Bakanlığı haksız tahrik indirimiyle ilgili yol haritasını belirledi: Avrupa'daki uygulamalar incelenecek

AK Parti kurmayları konuya ilişkin açıklamalarında "Haksız tahrik indirimi konusunda özellikle Avrupa örneklerini inceleyeceğiz. Önemli olan mukayeseli olması, yani uluslararası olmasıdır" dedi

Fotoğraf: AA

Adalet Bakanlığı, haksız tahrik indirimiyle ilgili düzenleme için kolları sıvadı. Buna göre ilk etapta dünya örnekleri incelenecek. 

Hürriyet'ten Gizem Karakış'ın haberine göre Avrupa’da haksız tahrik indiriminin hangi durumlarda ve koşullarda yapıldığı örneklerle tartışılacak. Bakanlık ayrıca AK Parti’den ilgili kurmayların da katılımıyla ceza hukukçularıyla toplantılar yapacak. 

"Haksız tahrik çok köklü bir hukuk müessesesi"

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AK Parti kurmayları konu ile ilgili özetle şunları söyledi:

Haksız tahrik indirimi konusunda özellikle Avrupa örneklerini inceleyeceğiz. Önemli olan mukayeseli olması, yani uluslararası olmasıdır. Başka ülkeler bu konuya nasıl bakıyor? Oraları gördükten sonra bir değerlendirme yapacağız. Ekim ayına kadar bu çalışma netleşir. Haksız tahrik 50-100 senelik bir iş değil. Her ülkede olan yüzlerce senelik bir iş. Çok köklü bir hukuk müessesesi. Bizim ona göre ciddi bir değerlendirmeye ihtiyacımız var.

Yargıtay içtihat geliştirebilir

Kadına şiddetin önlenmesine yönelik kanun teklifiyle “iyi hal indirimi” kaldırılmıştı. Yakın bir dönemde Yargıtay’ın bu konuda ilk değerlendirmesini yaparak içtihat geliştirebileceği belirtiliyor. Kurmaylar, “Yargıtay bunu nasıl uygulayacağını yeniden oturup konuşacak. Orada içtihat geliştirebilir. Takdiri indirim nedenlerini biz belli şartlara bağladık. O şartlara göre Yargıtay değerlendirme yapacaktır. O içtihat yeni bakış açısı, yorumlar ve değerlendirmeler getirebilir” değerlendirmesini yaptı.

 

 

Hürriyet
 

DAHA FAZLA HABER OKU