Yeni Şafak yazarı: Erdoğan'ın asgari ücret açıklamasındaki ince nokta

"Erdoğan’ın açıklaması, asgari ücret çalışmaları yapılırken işten çıkarmaların olmaması adına bir ‘titizlik gösterildiği’ anlamına geliyor"

Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı

Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın asgari ücret açıklamasındaki “istihdam” noktasına dikkati çekti. Acet, “Erdoğan’ın açıklaması, asgari ücret çalışmaları yapılırken işten çıkarmaların olmaması adına bir ‘titizlik gösterildiği’ anlamına geliyor” ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mehmet Acet’in bugünkü köşe yazısının ilgili kısmı şöyle:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, pazartesi günü yaptığı açıklamada, milyonların beklediği haberi verdi, asgari ücrete de zam yapılacağını duyurdu.

Erdoğan’ın asgari ücret açıklamasında kritik bir bölüm var, önce onu aktaralım:

“Asgari ücret artışı yapılırken bakanlığımız özellikle belli sayıya kadar personel çalıştıran işverenleri gözetecek bir yöntem de geliştirecektir. Böylece yapılan artışın istihdamda herhangi bir olumsuz etkiye yol açmasına da meydan verilmeyecektir.”

Bu ifadelerden ne anlamalıyız? Asgari ücret rakamı, özel sektörü daha çok ilgilendiriyor. Ayrıca asgari ücrette artış yapıldığı zaman, özel sektörde diğer ücretlilerin maaşlarında da artışlar yapılması kaçınılmaz hale geliyor. Elbette, bütün özel sektör çalışanlarının lehine bir durum bu. Ancak öbür yandan da işverenin yükünü artırdığı için, işten çıkarma tehlikesini beraberinde getirebilir. Erdoğan’ın açıklaması, asgari ücret çalışmaları yapılırken işten çıkarmaların olmaması adına bir ‘titizlik gösterildiği’ anlamına geliyor.

“Özellikle belli sayıya kadar personel çalıştıran işverenler” ifadesi, asgari ücret artışı nedeniyle işten çıkarmalar olmaması için öncelikli olarak küçük işletmelerin korunacağına/destekleneceğine dönük bir çalışma yapılmakta olduğuna işaret ediyor.

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU