Kremlin: Rusya Ukrayna'dan hiçbir tahılı çalmadı

Kiev yönetimi, Rusya'nın Ukrayna'ya ait buğdayları çalarak yabancı ülkelere sattığını iddia etmişti

Fotoğraf: Reuters

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, gündemdeki konulara ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Ukrayna ile barışın mümkün olduğunu belirten Peskov, "Ancak bu, Rusya’nın tüm taleplerinin Ukrayna tarafından yerine getirilmesinden sonra mümkün" dedi.

Peskov, bu şartların Ukrayna tarafından çok iyi bilindiğini belirtti.

Kiev yönetiminin Rusya’nın Ukrayna tahıllarını çaldığına ilişkin iddiasına da cevap veren Peskov, "Rusya hiçbir tahılı çalmadı" ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne olmuştu?

Kiev yönetimi, Rusya'nın Ukrayna'ya ait buğdayları çalarak yabancı ülkelere sattığını iddia etmişti.

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar da aynı iddiayı dile getirerek, "Rusya utanmaz bir biçimde Ukrayna’ya ait olan buğdayları çalıyor ve işgal edilmiş Kırım’dan çıkarmaya çalışıyor. Çalıntı tahıl yabancı ülkelere satılıyor. Türkiye de bu ülkeler arasındadır. Biz bu konuda Türkiye’nin yardımcı olması için Türkiye’ye başvurumuzu yaptık" ifadelerini kullanmıştı.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Elizabeth Truss ile bugün görüşmesi sonrası basın toplantısında konuşan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Ukrayna tahılının yasadışı alınıp satıldığı yönündeki iddiaların araştırıldığını belirterek şunları söylemişti:

Biz, bu iddialar neticesinde her iddiayı ciddiye alarak incelemelerde de bulunduk. Gemilerin hareket limanlarının ve ürünlerin menşeinin bizim yaptığımız incelemelerde, Türkiye ile ilgili iddialar ortaya atıldıktan sonra menşeinin kayıtlarda Rusya olduğunu da gördük. Biz, Ukrayna'nın tahılının ya da herhangi bir ürününün Rusya veya başka bir ülke tarafından alınıp gayrimeşru şekilde, illegal bir şekilde uluslararası piyasalara satılmasına da karşıyız. Türkiye olarak bu ürünlerin bize gelmesine de kesinlikle müsaade etmeyiz, bu konuda devletimizin ve yetkili kurumlarımızın kararlılığı tamdır.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU