Yeni ankete göre ABD'liler arasında Tanrı inancı rekor seviyede düştü

En büyük düşüş Demokratlar ve gençlerde görülürken Cumhuriyetçilerde pek değişim olmadı

(Unsplash)

Yakın tarihli bir ankete göre, Tanrı'ya inandığını söyleyen Amerikalıların sayısı görülmemiş bir seviyeye düştü.

Anket şirketi Gallup cuma günü Amerikalıların yaklaşık yüzde 81'inin Tanrı'ya inandığını söylediğini ve bunun, bu konuda şimdiye kadar kaydedilen en düşük rakam olduğunu açıkladı.

Bu sonuç, 2017'de Amerikalıların yüzde 87'sinin Tanrı'ya inandığını söylediğini gösteren ankete göre yüzde 6 daha düşük.

Geçen ay ABD'deki 50 eyaletin tamamında ve Washington DC'de yürütülen çalışma, Amerikalılar arasındaki inancın azalma eğiliminin sürdüğüne işaret ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat değişimin çoğunu, Gallup'ın 2013 ile 2017 arasına kıyasla Tanrı'ya inanmadıklarını söyleme olasılığının daha yüksek olduğunu tespit ettiği gençler ve solcular oluşturdu.

Yazar Jeffrey Jones, "Tanrı'ya olan inanç son yıllarda en çok genç yetişkinler ve siyasi yelpazenin solundakiler (liberaller ve Demokratlar) arasında düştü" diye yazdı.

Kendilerini Demokrat olarak tanımlayanların Tanrı'ya olan inançlarında yüzde 12'lik bir düşüş görülürken, 18 ile 29 yaş arasındakiler, Tanrı'ya inançlarındaki 2013 ile 2017 arasından bu yana yüzde 10'luk azalmayla en büyük ikinci düşüş yaşanan grup oldu.

Gallup, Tanrı inancının Cumhuriyetçiler arasında yüzde 92, "siyasi muhafazakarlar" arasındaysa yüzde 94 olduğuna işaret edip 2022 anketinin sonuçlarının "dindarlığın ABD'deki siyasi bölünmelerin önemli bir belirleyicisi olduğunu" gösterdiğini belirtti.

Gallup'a göre, katılımcılardan kendini siyasi yelpazenin sağında görenlerin Tanrı inancında aslen bir değişiklik yok. Bu grubun yarısından fazlası (yüzde 54) aynı zamanda Tanrı'nın onların dualarını dinlediğini ve müdahale ettiğini düşünüyor, buna karşın Tanrı'ya inanan Demokratların yüzde 32'si bu görüşte.

Amerikalılar onlarca yıldır ülkece Tanrı inancında yüksek seviyeler gösterirken 2011 ve 2013'te düşüşün başlangıcı görüldü. Buna karşın, Pew Araştırma Merkezi'nin 2019 tarihli çalışmasına göre Batı Avrupa'daki birçok ülkede Tanrı inancı çok daha düşük: Almanya'daki Tanrı inancı yüzde 60, Birleşik Krallık'ta yüzde 58 ve Fransa'da yüzde 56.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Aylin Şener

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU