Suriye'deki ıssız manastır yıllar süren savaşın ardından ziyaretçilerini bekliyor

Habeşli Aziz Musa Manastırı 7. yüzyıldan kalma

Romalardan kalma bir kulenin kalıntıları üzerine inşa edilen manastıra ulaşmak için 300 basamak çıkılması gerekiyor (AFP)

Suriye'de savaş yüzünden yıllarca ıssız kalan bir manastır, ziyaretçilerini bekliyor.

Başkent Şam'ın yaklaşık 100 kilometre kuzeyinde, çorak ve kayalık bir tepenin üzerindeki Habeşli Aziz Musa Manastırı, 10 yılı aşkın bir süre sonra tekrar açıldı.
 

Manastır
Üç katlı manastırda iki keşiş, bir rahibe ve kabul edilmeyi bekleyen iki kişi yaşıyor (AFP)


7. yüzyıldan kalma manastırı 2010'da 30 bin kişi ziyaret etmişti. Ancak bir yıl sonra başlayan iç savaş ve manastıra gelen Hıristiyanların lideri konumundaki Cizvit rahip Paolo Dall'Oglio'nun 2013'te kaybolması, ziyaretçileri korkuttu.

IŞİD'in kaçırdığı kişilerin serbest bırakılması için Rakka'ya giden Dall'Oglio kaybolmuştu. IŞİD'in kaçırdığı düşünülen Dall'Oglio'nun kısa bir süre sonra idam edildiği öne sürülse de ölümü hiçbir zaman doğrulanmadı.

Manastırdaki Peder Cihat Yusuf, kimsenin fidye için kendileriyle temasa geçmediğini söyledi:

Hayatta mı yoksa ölü mü kesin olarak bilmiyoruz.

Humus'ta kontrolü 2015'te sağlayan IŞİD, manastıra da zaman zaman ateş açtı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı yıl manastırın eski yöneticisi Jacques Murat da IŞİD tarafından birkaç aylığına kaçırıldı. Örgüt, yakındaki Karyatayn'da başka bir manastırı yerle bir etti ve yüzlerce Hıristiyan'ı bir zindana kilitledi. Bu kişiler bir süre sonra serbest bırakılsa da bir zamanlar yüzlerce Hıristiyan'ın yaşadığı bölgede şu an bu sayı yaklaşık 20.

Bölgenin IŞİD'den temizlenmesiyle güvenliğin sağlanmasının ardından manastır bu ay kapılarını ziyaretçilere tekrar açtı.
 

Manastır
Manastırda cep telefonu çekmiyor (AFP)


Peder Yusuf, "İnsanların dönmesini arzuluyoruz. Onların burada bizimle bir kez daha dua ettiklerini ve meditasyon yaptıklarını görmek, böylece burada sükunet, sessizlik ve temaşa için bir yer bulabilmelerini istiyoruz" dedi.

16 yıldır keşiş olan Yusuf El Halabi, ziyaretçilerin olmadığı dönemlerde boş zamanını değerlendirmenin yollarını aramaya başladığını belirtti. 48 yaşındaki El Halabi, zaman zaman mum yaptığını bazen de tarlayla uğraştığını söyledi. Keşiş, ziyaretçilerin manastırı doldurmasını umduğunu da sözlerine ekledi.

 

Independent Türkçe, AFP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU