Boris Johnson eleştirilerin odağındaki planı savundu: Birleşik Krallık'ta sığınmacılara elektronik kelepçe takılacak

"Burası çok cömert ve misafirperver bir ülke"

Pek çok sığınmacı Manş Denizi üzerinden Birleşik Krallık'a geçiyor (Reuters)

Birleşik Krallık (BK) Başbakanı Boris Johnson, sığınmacılara elektronik kelepçe takma kararını savundu.

Johnson, eleştiri oklarının hedefi haline gelen karar hakkında dün yaptığı açıklamada, sığınmacıların ülkede "kaybolup gitmemesi" için elektronik kelepçeye ihtiyaç duyduklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu ay başlatılması planlanan, 12 ay sürecek uygulama kapsamında, botlarla veya kamyonlarla BK'ye gelen sığınmacılardan bazılarına elektronik kelepçe takılacak. BBC, kelepçe takılması muhtemel ilk kişilerin, Ruanda'ya gönderilmesi engellenen sığınmacılar olacağını yazdı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, bazı sığınmacıları Ruanda'ya göndermeye hazırlanan BK'nin 5 gün önceki uçağını, aracın harekete geçmesine dakikalar kala durdurmuştu.

İçişleri Bakanlığı bu sayede sığınmacıları izleyip düzenli temas kuracaklarını, bu kişilerin taleplerini daha etkili bir şekilde ilerleteceklerini ve kaç kişinin gözaltından kaçtığını öğreneceklerini duyurdu.

Plana göre sığınmacılar yetkililere düzenli şekilde rapor vermek zorunda kalacak. Sığınmacılara sokağa çıkma yasağı uygulanabilecek.

Bakanlık, çocukların ve en az 18 haftalık hamile kişilerin muaf tutulacağını bildirdi.

"Korkunç"

Elektronik kelepçe planına tepki gösteren BK merkezli Mülteci Konseyi Başkanı Enver Solomon, "Bu hükümetin savaştan, dökülen kandan ve zulümden kaçan erkek, kadın ve çocuklara suçlu muamelesi yapmaya kararlı olması korkunç" ifadesini kullandı.

"Burası çok cömert ve misafirperver bir ülke… Bununla gurur duyuyorum ama insanlar buraya yasadışı yollarla gelip yasayı çiğnedikleri zaman bu ayrımı yapmamız önemli" diyen BK Başbakanı Johnson ise şöyle konuştu:

Ruanda politikamızla yaptığımız şey bu. Sığınmacıların ülkenin geri kalanında kaybolmamasını sağlamak için yaptığımız şey bu.

 

Independent Türkçe, Guardian, Washington Post, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU