Donarak ölen iki askerin fotoğrafı… Alaattin Çakıcı’ya verilen sağlık belgesi… Seçimde usulsüzlük görüntüsü…

Teyit.org 2018’de doğruluğunu teyit edemediği 5 şüpheli bilgiyi sıraladı

1- Donarak ölen iki asker

2018’de sosyal medyada dolaşıma giren ve doğruluğu teyit edilemeyen 5 şüpheli bilgiden ilki Ekim ayında Tunceli’nin Nazımiye ilçesi kırsalında donarak hayatını kaybeden askerler Ferruh Dikmen ve Asım Türkel’e ait olduğu iddiasıyla paylaşılan fotoğraf. Teyit.org fotoğrafın doğruluğunu teyit edemedi. 

 

2- Suriyeliler eczaneye saldırdı iddiası

İkinci şüpheli bilgi Tarsus’ta Suriyelilerin bir eczaneye saldırdığı iddiası. Eczanenin sahibi saldıranların Suriyeli olmadıklarını söylemişti. Ancak ifadenin ötesinde bir delil arayan teyit.org görüntüyü şüpheli bilgiler arasında aldı. 

 

3- Fotoğraftaki o adam Rahip Brunson mı?

Teyit edilemeyen 3. bilgi bir fotoğraf. Elinde külçe altın bulunan kişinin Rahip Brunson’a ait olduğu iddiası. Elinde külçe altın bulunan asker üniforması içerisindeki kişinin fotoğrafıyla Rahip Brunson’un Irak işgali sırasında görev aldığı iddia ediliyor, fotoğrafın Brunson’un Irak’taki altınları yağmaladığını gösterdiği söyleniyordu.

 

4- Alaattin Çakıcı'nın sağlık belgesi

Alaatin Çakıcı’ya sağlık durumuyla ilgili verildiği öne sürülen rapor da teyit.org’un teyit edemedikleri arasında. 2018’de sosyal medyada paylaşılan bir belgenin, Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastenesi tarafından Alaattin Çakıcı’ya verilen süresiz sağlık raporunu gösterdiği iddia edildi. Rapora göre Çakıcı, haftanın 7 günü istediği kişilerle görüşebilecekti. Buna ek olarak belgede “Yine de her şeyi Allah bilir gibi” ifadeler de yer alıyordu. Üstelik belgeyi Başhekim ve Kırıkkale İl Sağlık Müdürü de imzalamıştı. Teyit.org’un haberinde Kırıkkale Valiliği’nin Valilik konu hakkında bir açıklama yapmadığı belirttildi. Başhekim ve İl Sağlık Müdürü görevden alınmıştı ancak görev değişikliğinin nedeni hakkında bilgi verilmedi.      

 

5- Seçimdeki usulsüzlük görüntüsü

Doğruluğu teyit edilemeyen 5. iddia ise 24 Haziran seçimlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiası. İnternette dolaşıma giren bir videoda “AK Parti Horasan Belediye Başkanı Kadir Aydın’ın adamlarının blok şekilde oy kullandığı” iddia ediliyordu. Teyit.org bir vekilden söz konusu usulsüzlüğün doğru olduğunu ve sandığın iptal edildiği bilgisine ulaştı. Bunun üzerine aynı vekilin partisinden Horasan İlçe Başkanı’yla görüşüldü. İlçe Başkanı nöbetçi mahkemenin  sandığı iptal ettiğini ve belgeyi gün içerisinde göndereceğini söyledi. Ancak belge teyit.org’a öyle bir belge ulaşmadı. Seçimin ardından sandıklarda kullanılan oyların açıklanmasıyla bölgede iptal edilen herhangi bir sandık olmadığı ortaya çıktı.
 


Haber doğrulama platformu teyit.org mini belgesel serisine de başladı. 3 bölümlük serinin ilk bölümü platformun Youtube kanalında yayınlandı.


"SahteHabere Neden İnanıyoruz?" başlıklı ilk belgeselin ardından yayınlanacak bölüm yapay zeka ve sahte haber konusunu ele alacak. 

 

DAHA FAZLA HABER OKU