Bakan Çavuşoğlu'nun KKTC ziyaretinin yankıları sürüyor… KKTC 2. Cumhurbaşkanı Talat: CTP ve PKK ne alaka?

Bakan Çavuşoğlu'nun KKTC ziyaretinde CTP mensuplarına "İçinizde PKK'lı vekiller var" tartışması büyüyor. Bakan Çavuşoğlu'na tepki gösteren KKTC 2. Cumhurbaşkanı Talat, "İddia çok garip ve tuhaf" dedi

Bakan Çavuşoğlu'nun KKTC ziyaretinin yankıları sürüyor / Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçen pazar günü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) bir ziyaret yaptı.

Ziyarette KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ünal Üstel, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle görüşmeler gerçekleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakan Çavuşoğlu'nun KKTC Meclis Başkanlık Divanı'nda yaptığı açıklama gündeme damgasını vurdu.

Çavuşoğlu'nun Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) mensubu vekillere, "İçinizde PKK'lı vekiller var. Gidin elçiliğe sorun, dosyadaki fotoğrafları göstersin" dediği iddia edildi.

Öte yandan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile yaptıkları ortak basın toplantısında Çavuşoğlu, "Bundan sonra bir müzakere olacaksa bu iki toplum değil iki devlet arasında olacaktır" dediği öğrenildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamalarına tepkiler gecikmedi.

 

Bakan Çavuşoğlu'nun KKTC ziyaretinin yankıları sürüyor
Bakan Çavuşoğlu'nun KKTC ziyaretinin yankıları sürüyor / Fotoğraf: AA



"Türkiye'deki davranış modelini buraya taşımak yakışık değil"

Independent Türkçe'ye açıklamalarda bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 2. Cumhurbaşkanı ve eski CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Ankara'nın yürüttüğü politikanın Kıbrıslı Türkleri dünyadan tecrit ettiği görüşünde.

Çavuşoğlu'nun "CTP'nin arasında PKK'lılar var" iftirası atarak Türkiye'deki davranış modelini buraya taşımasının hiç yakışık olmadığını belirten Talat, Kıbrıslı Türklerin en köklü ve dünyalı partisine saldırının çok vahim olduğunu söyledi.

"CTP ve PKK ne alaka"

İddianın çok mantıksız ve anlaşılır bir şey olmadığına değinen Talat, "CTP nerede, PKK nerede? İddia çok garip ve tuhaf" dedi.

Meclis Başkanlık Divanı toplantısındaki ifadelerin tamamen suçlamak ve aşağılamak için yapılmış bir söylem olduğunu düşündüğünü kaydeden Talat, "CTP ve PKK ne alaka. Neyi kast ediyor, kimi kast ediyor onu da söylemedi. Konuşurken isim vermedi" diye konuştu.

 

Mehmet Ali Talat
Mehmet Ali Talat / Fotoğraf: AA

 

"Yürütülen politika Kıbrıslı Türkleri dünyadan tecrit edecek"

Talat'a göre Ankara ile Kıbrıs Türk liderliğinin birlikte yürüttükleri iki devletli politikanın ne Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ne de Avrupa Birliği'nin gündemlerinde olmayan ve kabul edilmeyen bir politika yürütülüyor.

Söz konusu politikanın Kıbrıslı Türkleri eskisinden daha kötü bir şekilde dünyadan koparacağını savunan Talat, "Yürütülen politikanın Kıbrıslı Türkleri dünyadan tecrit ettiğini düşünüyorum" diye konuştu.

"Kimse tanımaz ve görüşmez"

İki bölgeli federal çözümden başka bir seçeneğin olmadığının altını çizen Talat, "Çözüm, Türkler ve Rumların iki bölgeli, iki kesimli siyasi eşitliğe dayalı bir federal çözüm bulmaktır. Zamanında hep bu politikayı yürüttük" dedi ve sözlerini şöyle tamamladı:

"Şimdi 'bir müzakere olacaksa bu iki toplum değil iki devlet arasında olacaktır. KKTC'yi tanıyacaksınız' diyorlar. Kimse tanımaz ve görüşmez. Bu durumda Kıbrıslı Türkler ne olur? Dünyadan kopmuş, hiçbir ilişkisi olmayan tuhaf bir durumda kalırlar. Sorunun çözümü Kıbrıslı Türklerin adada bekası için şarttır ve bu Türkiye ile birlikte olur. Ancak bu Kıbrıs Türk liderliğinin şu anda yürüttüğü politika ile mümkün değildir."

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU