İklim değişikliği: Alpler'de 3 bin 400 metre yükseklikte göl oluştu

Dağcı, “Epey uzun süredir buralardayım ve daha önce hiç su görmedim” dedi

Fransız Alpleri (AFP)

Bir dağcı Fransız Alpleri’nde haziranın sonundan bu yana Orta Avrupa’yı etkisi altına alan yoğun sıcak hava dalgası nedeniyle buzulların erimesiyle oluşmuş “endişe verici” bir göl keşfetti.

Mount Blanc’ta 3 bin 400 metre yüksekliğinde keşfettiği göl nedeniyle şok olan Bryan Mestre olağandışı görüntünün kaygı verici bir işaret olduğunu söyledi.

Bilim insanları bir süredir Avrupa’da iklim değişikliği yüzünden yaşanan sıcak hava dalgalarının giderek sıklaşacağı uyarısında bulunuyordu.

Mestre, “Alarm vermenin zamanı geldi. Yalnızca 10 günlük aşırı sıcaklar Dent du Geant ve Aiguilles Marbrees zemininde çöküş, erime ve göl oluşumu için yeterli oldu. Bu gerçekten kaygı verici. Tüm dünyada buzullar artan hızda eriyor” dedi.

Gölün fotoğrafını Instagram’da paylaşan Fransız dağcı olayı 28 Haziran’da görüntülediğini söyledi. Sadece 10 gün önce bir diğer dağcı Paul Todhunter, aynı bölgenin karla kaplı fotoğrafını çekmişti.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Time to sound the alarm... The problem here? These two pictures were taken only 10 days apart... It was taken earlier on June 28th, the second one was shared by Paul Todhunter. Only 10 days of extreme heat were enough to collapse, melt and form a lake at the base of the Dent du Géant and the Aiguilles Marbrées That I know, this is the first time anything like that as ever happened. Southern Europe and the Alps have been struck by a massive heatwave with temperature ranging from 40 to 50 degrees, the below 0 freezing altitude was as high as 4,700m (15,400ft) and during the day temperatures as high as 10 degrees Celsius (50 F) were felt on top of Mont Blanc 4,810m (15,780ft)... This is truly alarming glaciers all over the world are melting at an exponential speed... My interview with @mblivetv can be found here! https://montblanclive.com/radiomontblanc/article/massif-du-mont-blanc-un-petit-lac-se-forme-a-plus-de-3000-m-daltitude-48453 #climbing #climber #climb #frenchalps #savoie #savoiemontblanc #hautesavoie #outdoors #globalwarming #mountaineering #mountains #mountain #montagne #montaña #montagna #montanhismo #mountaineer #alpinist #alpinism #alpinisme #alpinismo #alpi #alps #environment #savetheplanet #climatechange #montblanc @patagonia @beal.official @millet_mountain @blueiceclimbing

Bryan Mestre (@bryanthealpinist)'in paylaştığı bir gönderi ()

 

IFL Science adlı internet sitesine konuşan Mestre, “Gölün gerçek bir sürpriz olduğunu söylemeye gerek yok. Göl 3 bin 400-3 bin 500 metre yüksekliğinde bulunuyor. Bu yükseklikte su yerine buz ve kar bulmanız gerekir. Bu yükseklikte bulunduğunuzda çoğu zaman şişenizdeki su bile donmaya başlar” dedi.

Mestre buna ek olarak, “Haziran, temmuz ve hatta ağustos aylarında da buralarda epey uzun süre bulundum ve daha önce hiç su görmedim” dedi.

Buzullar üzerine çalışan bilim insanı Ludovic Ravanel de 2015’te Fransız Alpleri’nin tepesinde bir gölün belirdiğini fark etmiş ve gölün oluşumunu küresel ısınmayla ilişkilendirmişti.

AB’nin Kopernik İklim Değişikliği Servisi’ne (C3S) göre geçen ay gezegenin kaydedilen en sıcak haziranıydı.

Uydu ajansının paylaştığı veri Avrupa’nın ortalama sıcaklığının normalin 2 derece üstünde olduğunu göstermişti. Aynı veriye göre Fransa, Almanya ve kuzey İspanya’da ayın son günlerinde sıcaklıklar normalin 6 ila 10 derece üstündeydi.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU