Kanada ve Danimarka arasındaki "viski savaşı" sona erdi

Danimarka Başbakanı, uzlaşının "dünyada çok fazla savaş ve huzursuzluk varken önemli bir sinyal" gönderdiğini söyledi

Danimarka savaş gemisi Vedderen'in mürettebatı 13 Ağustos 2002'de Hans Adası'nda bayrak çekme töreninde (AP)

Kanada ve Danimarka, Kuzey Kutbu'ndaki küçük, çorak ve ıssız bir adayı aralarında bölüşmeyi kabul ederek onlarca yıldır süren ve "viski savaşı" olarak da adlandırılan dostane sürtüşmeye son verdi.

Ortak anlaşma kapsamında, Danimarka'nın yarı-otonom Grönland topraklarının kuzeybatı sahiliyle Kanada'nın Ellesmere Adası arasındaki su yolundaki Hans Adası boyunca bir sınır çizilecek.

Yeni anlaşma, Kanada'nın artık ABD harici bir ülkeyle daha ortak kara sınırına sahip olacağı anlamına da geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hans Adası, Kuzey Buz Denizi'ndeki bir boğazda yer alan, hiçbir madene sahip olmayan 1,3 kilometrekarelik bir kayadan oluşuyor. Ada, Kuzey Kutup noktasının yaklaşık 1100 km güneyinde yer alıyor.

Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, "Bu uzlaşı, anlaşmazlıkları tüm tarafların kazanacağı pragmatik ve barışçıl bir yolla... çözmenin mümkün olduğunun net bir mesajını gönderiyor" dedi.

Kofod, bunun "dünyada çok fazla savaş ve huzursuzluk varken önemli bir sinyal" yolladığını ekledi.

Anlaşmazlığın kökeni, Kanada ve Danimarka'nın 1973'te Grönland ve Kanada arasındaki mesafenin ortasındaki Nares Boğazı'na sınır çizmeye çalışmasına dayanıyor. Ancak iki devlet, Hans Adası üzerinde hangi ülkenin egemen olması gerektiğinde anlaşamıyordu.
 


Ülkeler mülkiyet sorununun çözümü üzerinde daha sonra çalışmaya karar verirken, söz konusu toprak anlaşmazlığı da yıllar içinde "viski savaşı" olarak adlandırılmıştı.

Danimarka'nın Grönland Bakanı Tom Høyem, 1984'te adaya Danimarka bayrağı dikmiş, gönderin dibine bir şişe Danimarka schnapps'ı gömmüş ve şöyle yazan bir not bırakmıştı:

Danimarka adasına hoş geldiniz.

Kanadalılar da kendi bayraklarını dikip bir şişe Kanada konyağı bırakarak misilleme yapmıştı.

O zamandan beri, her iki ülkenin de kendi bayrağını çektiği ve kısasa kısas adımlarıyla adaya alkol şişeleri bıraktığı bildiriliyor.

Anlaşma, her iki ülkenin de iç prosedürlerinin tamamlanmasıyla yürürlüğe girecek. Danimarka'da öncelikle parlamentonun anlaşmayı onaylaması gerekiyor.

Inuit halklarının Kanada'daki yasal temsilcisi Nunavut Tunngavik'in (NTI) Başkanı Aluki Kotierk anlaşmayı memnuniyetle karşıladı.

Kotierk, Globe and Mail'e yaptığı açıklamada "Kanada ve Danimarka arasında Tartupaluk veya Hans Adası üzerinde süren anlaşmazlık Inuit halklarına hiç sorun çıkarmadı. Yine de Kanada ve Danimarka'nın bu sınır ihtilafını çözmek için önlem aldığını görmek harika" dedi.

Aile bağlarına sahip coğrafi komşular olarak, Nunavut ve Grönland'daki Inuit halkları, ortak geleceğimiz için birlikte çalışmanın önemini biliyor. NTI, Nunavut ve Grönland'daki Inuit halkları arasında uzun süredir devam eden bu ilişkinin, Kanada ve Danimarka arasında süregelen işbirliğinin bir sembolü olmasını umuyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU