Cumhurbaşkanı Erdoğan: Uzaydaki çıkarlarımızı da savunmak namus borcumuzdur

Erdoğan, "Her alanda ülkemizi hak ettiği seviyeye getirecek adımları atıyoruz. Uydu teknolojileri bu alanların başında geliyor. Türksat gibi kuruma sahip olmamız bu konuda en büyük avantajımızdır" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türksat 5B Uydusu Hizmete Alma Töreni'ne katılarak konuşma yaptı.

Türksat 3A uydusunun fırlatıldığı zaman kendileri ile dalga geçildiğini söyleyen Erdoğan, "Birilerinin dalga geçtiği 3A aktif şekilde çalışıyor, hizmet veriyor. Uzay vatana yeni uydular da gönderdik. Türksat 4A, 4B ise 2015 yılında uzaydaki yerini aldı. Bu uydularımızın yanına yenilerini ekliyoruz. Aynı yılda uzaya 2 uydu gönderen ender ülkeler arasında yer aldık" dedi.

"Uzay denince gençliklerinde izledikleri uzay filmi olanlara kötü bir haberimiz daha var" diyen Erdoğan şöyle devam etti:

Yerli ve milli gözetleme uydumuz İmece'yi ocak ayında Türksat 6A'yı da 2023 ortalarında uzaya fırlatıyoruz. Böylece uzaydaki uydu sayımız 10'a yükselecek. Uzaydaki çıkarlarımızı da savunmak bizim namus borcumuzdur. Her alanda ülkemizi hak ettiği seviyeye getirecek adımları atıyoruz. Uydu teknolojileri bu alanların başında geliyor. Türksat gibi kuruma sahip olmamız bu konuda en büyük avantajımızdır.

"Turkish Airlines değil, Türkiye Havayolları yazacağız"

"Uluslararası alanda Turkey olarak kullanılan ismini Türkiye'ye çevirerek bu doğrultuda sembolik öneme haiz adımı attık" diyen Erdoğan, "Artık Turkey yok Türkiye var. Bundan sonra uçaklarımızın gövdesine de Turkish Airlines değil, Türkiye Havayolları yazacağız. Maziden atiye kurduğumuz köprü sayesinde medeniyetimizin tarihimizden aldığımız güçle yüzümüzü geleceğe dönüyoruz" ifadelerini kullandı.

Türksat 5B uydusunun TV ve genişbant uydu kapasitesini Afrikadan Ortadoğu'ya Asya'ya kadar kensintisiz hale getireceğini belirten Erdoğan, "iletişim sürmesi için bu uydumuz afet ve acil durum hizmetlerine destek sağlayacaktır. Yetersiz internet altyapısı nedeniyle uzaktan eğitim programlarına katılmakta zorluk çekilmişti. Bu sorun da ortadan kalkacaktır. 30 yıl boyunca hizmet verecek Türksat 5B uydumuz ülkemiz frekans ve bölge haklarının da korunmasını temin edecektir. Mutlaka çözmemiz gereken bir diğer konu da fiber interret altyapısını yaygınlaştırmamızdır. Bu konuda yavaş gittiğimizin farkındayız. Türk Telekom'daki sorunun çözümüyle bu alanda çalışan diğer firmaları da teşvik ederek fiber internet altyapısının geliştirilmesini sağlayacağız. Kırsala fiber götürecek ortak yapının kurulmasını da destekleyeceğiz. Fiber altyapının hızla yaygınlaştırılmasının önündeki engelleri de hızla kaldıracağız. Ülkemizi 5G'ye hazır hale getirmiş olacağız" dedi.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU