Galatasaray'da Dursun Özbek'in ikinci dönemi başladı... "Çöküş nedenlerine değil kim ne kadar para verecek ona bakılıyor"

Galatasaray'da başkanlık yarışı Dursun Özbek'in zaferiyle tamamlandı. Spor yazarı Oğuz Dizer, 2. kez başkanlık koltuğuna oturan Dursun Özbek'in seçilmesini ve Galatasaray'ın durumunu Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Dursun Özbek, seçimlerde 2 bin 208 oy alarak ikinci kez başkan oldu / Fotoğraf: @GalatasaraySK

Süper Lig ekiplerinden Galatasaray'da Dursun Özbek, 4 yıl aradan sonra tekrar başkanlığa seçildi.

Galatasaray Lisesi'nde Özbek ile Eşref Hamamcıoğlu arasında geçen yarışta ipi göğüsleyen eski başkan oldu.

Özbek, 2 bin 208 oya ulaşarak ikinci kez başkanlık koltuğuna oturdu.

Seçim yarışındaki diğer aday Hamamcıoğlu 2 bin 73 oyda kaldı.

Özbek, 2 yıl süreyle bu görevi üstlenecek ve 2023'teki olağan seçimli genel kurula kadar görevde kalacak.

 

 

İlk döneminde şampiyonluklar kazandı

Galatasaray'da ikinci başkanlık koltuğu emanet edilen Özbek'in ilk dönemi birçok başarı ve baskın seçimle gündeme gelmişti.

23 Mayıs 2015'teki olağan genel kurulda Turgay Kıran ile Ahmet Özdoğan'a büyük fark atarak 2 bin 800 oyla başkanlığa seçilen Özbek, aldığı erken seçim kararı nedeniyle koltuğu bırakmak zorunda kaldı.

Özbek, genel kurulun mayıs ayındaki olağan tarihinde yapılmasını beklemeden erken seçim kararı aldı.

"Baskın seçim" olarak nitelendirilen kongrede Mustafa Cengiz'le yarışan Özbek, güven tazelemek için girdiği seçimi kaybetti.

 

Cengiz-Özbek-AA.jpg
Dursun Özbek - Mustafa Cengiz / Fotoğraf: AA

 

2 yıl 8 ay başkanlık görevini üstlenen Özbek, söz konusu süreçte futbolda 5, basketbolda 1 Avrupa kupası kaldırdı.

Göreve gelmesinden günler sonra 2014-15 sezonunda Süper Lig şampiyonluğu yaşayarak, 4. yıldızın kazanılmasına tanık olan Özbek, futbolda aynı sezon Türkiye Kupası şampiyonluğu gördü. 

2016 ve 2017'de TFF Süper Kupa, 2015-16 sezonunda da Ziraat Türkiye Kupası zaferi elde etti. 

Özbek'in başkanlığında Galatasaray Odeabank Erkek Basketbol Takımı, 2015-16'da ULEB Avrupa Kupası şampiyonluğuna imza attı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Galatasaray'da ciddi bir bölünme var"

Spor yazarı Oğuz Dizer, Dursun Özbek'in ikinci kez başkanlık koltuğuna oturmasını ve Galatasaray'ın durumunu Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Son 1 yılda seçim gündemi ve birçok problemle boğuşan Galatasaray'da bir bölünme olduğunu dile getiren Dizer, "Galatasaray, camia olarak birlik, bütünlük ve başkan olarak çok önemli bir konumdaydı, reisti. Bu değer kaybedildi" dedi. 

Bu durum Adnan Polat döneminde başladığını söyleyen Dizer, "Ünal Aysal'la devam etti, Mustafa Cengiz'le zirve yaptı zannederken aynı bölünmüşlüğün Burak Elmas'ta da olduğunu gördük. Galatasaray camiasının farklı bir yola doğru gittiğine şahit olduk" diye konuştu. 

 

Oğuz Dizer-Twitter.jpg
Oğuz Dizer / Fotoğraf: Twitter

 

"Çöküş nedenlerine değil kim ne kadar para verecek ona bakılıyor"

Dursun Özbek'in ikinci kez başkanlık görevine getirilmesinde ekonomik sorunların da önemli yer teşkil ettiğine işaret eden Dizer, şu ifadeleri kullandı:

Bir kısım Galatasaraylıda bu kesinlikle etkili oldu. Özellikle son sandıklar bunu gösterdi ve Özbek, seçimi son 4 sandıkta kazandı. Galatasaray'da çözülmesi gereken esas mesele paranın nerelere, nasıl gittiğidir. Kulübün bu hale nasıl getirildiğidir. Faruk Bey zamanından beri devamlı bir kayıp içinde Galatasaray camiası. Galatasaray kasası göz göre göre boşalıyor. Kimse bu kasanın nasıl boşaldığının sebeplerini araştırmıyor. Camia, 'Kasa kolaylığı yapacağız. Para vereceğiz' diyenlerin peşinde koşuyor. Galatasaray camiasının tavrı bu değildi. Para sıkıntısı kulüplerde her zaman olmuştur fakat kulüpler çok zor dönemlerde dahi kendi yönetim yapılarında çözüm bulmuştur. 1996'da Süren'in gelip eski sistemleri erozyona uğratmasından sonra büyük bir harcama çılgınlığı başladı. Kimse maalesef bunun önüne geçemedi. Hep şunu söylerim: Florya'ya dibi delik ayakkabıyla gelenler limuzinlerle ayrıldı. Kimse çöküşün nedenlerine bakmıyor, kim ne kadar para verecek ona bakıyor.

 

Dursun Özbek-AA.jpg
Dursun Özbek'in seçim vaatlerinden en dikkat çekeni kasa kolaylığı sağlayacağını söylemesi oldu / Fotoğraf: AA

 

"Yine uçsuz bucaksız harcama yoluna gittiler"

Seçimlerde Eşref Hamamcıoğlu'nun çok ışıltılı vaatlerde bulunmamasına rağmen dengeyi ve doğru tedbirleri sağlayacağına umut ettiğini ancak yarışı Özbek'in kazandığını söyleyen Dizer, "Aklı başında Galatasaraylıların doğru sisteme yönleneceğini zannediyordum fakat yine uçsuz bucaksız harcama yoluna gittiler. Galatasaray'ın bu gidişatı sadece ve sadece futbol simsarlarını, Galatasaray'a kazık atacak olan kişileri mutlu eder. Bu da kulübü yaşanamaz hale getirir, kasasını boşaltır, yönetimi ayakta duramaz. Devamlı bir sıkıntı sarmalının içinde yuvarlanır gider" şeklinde görüş belirtti.

 

Torrent-Reuters.jpg
Domenec Torrent / Fotoğraf: Reuters

 

"Torrent, maalesef uyanamayan camiaya '20 öncede yaşamayı bırakın' dedi"

Galatasaray'da en çok merak edilen konuların başında teknik direktör sorunu yer alıyor. 

Dizer, mevcut teknik direktör Domenec Torrent'in söylemlerinin kalması bir için bir gerekçe olduğuna işaret ederek, "Son derece doğru şeyler söylediğini kabul etmek zorundayız. Adam maalesef uyanamayan bilim, kültür, eğitim yuvası dediğimiz Galatasaray camiasına '20 öncede yaşamayı bırakın, günümüze gelin' dedi. Bu çok önemli bir söylem. Torrent, aylardır doğru dürüst maaş almayan futbolcuların sahaya çıkmasını sağladı. Ve Fatih Terim'in yaptığı transferlerin kalitesini de belgelemiş oldu. Torrent'le yürümek gerek. Hem eğitici hem de yönetici de ne ararsınız? Dürüstlük! Torrent'in dürüst olmadığına dair tek kelime söyleyebilecek kimse var mı? Yok! Çok iyi kulüplerde de görev yapmış, futbolu bilen biri. Doğru, dürüst, ilkeli davrandı. Sorunların olmadığı bir yönetim modelinde Torrent iş yapar" değerlendirmesinde bulundu. 

 

Fatih Terim 18. şamp.jpg
Fatih Terim / Fotoğraf: AA

 

"Terim'in gölgesinin olduğu yerde hiçbir teknik direktörün başarı şansı yok"

Galatasaray'da Fatih Terim sonrası göreve gelmenin çok büyük bir tehlike olduğunu öne süren Dizer, zamanında bunu Mancini'nin de yaşadığını hatırlatarak şöyle konuştu:

İnsanlar bunu söylemeye cesaret edemiyor: Fatih Terim tehlikesi var. Terim'in gölgesinin olduğu yerde Mancini, Tudor barınamadı. Terim'in gölgesinin olduğu yerde hiçbir teknik direktörün başarılı olma şansı yok. Terim'in yaşının kemale erdiğini ve son üç sezonunda berbat işler yaptığını herkes kabul etmeli. Geçmişin Galatasaray camiasına hiç faydası yok. 

 

Kerem Aktürkoğlu - AA.jpg
Kerem Aktürkoğlu, geçen sezon Galatasaray'ın en başarılı isimleri arasında yer aldı / Fotoğraf: AA

 

"10 numara işi yapacak bir usta, Galatasaray'ın sorunlarına çare olur"

Galatasaray'da futbol takımının bir iki takviye, kiralıktan dönenler ve altyapıdaki gençlerle yeterli seviyeye çıkacağına dikkati çeken Dizer, transferle ilgili şu öneriyi yaptı:

Galatasaray'ın beğenmeyip kiraladığı futbolcuların neler yaptığı ortada. Galatasaray, altyapıdaki gençler ve mevcut kadroyla çok rahat yol alır. En fazla bir veya iki transferle bizim bildiğimiz Galatasaray olur. Taylan'la Berkan'dan 10 numaranın yaptığı işleri yapması beklenerek haksızlık ediliyor. Galatasaray'da 10 numara işini yapabilecek doğru transfer yapılamadı. 10 numara işi yapacak bir usta Galatasaray'ın bütün sorunlarına çare olur. Sneijder tarzı bir oyuncuya ihtiyaç var. Berkan ve Taylan mükemmel mücadele eder. Son derece yürekli iyi futbolcular. Galatasaray'ın orta sahasında birçok yükü taşıyacak futbolcular. Çok transfere gerek yok. 

Santrafor bölgesinde ise Mustafa Muhammed ve Halil Dervişoğlu'nun yeterli olacağını savunan Oğuz Dizer, "Mustafa Muhammed'in kafası karışık olmazsa arayıp da bulamayacağın bir forvet. Orada oynayacak oyuncular var. Eğer Halil'in transferini de yapabilirlerse iyi olur. Galatasaray'ın kadrosu, mevcutlar ve kiralıktan döneceklerle birlikte iyi kadro" diyerek sözlerini noktaladı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU