Akşener'den "6'lı masanın cumhurbaşkanı adayı" açıklaması: Alsınlar seçim kararını öbür gün adayımızı açıklayalım

6'lı masanın cumhurbaşkanı adayı ile ilgili tartışmalara değinen Akşener, Erdoğan'ı kastederek, "Alsın seçim kararını, onlar alabiliyor. Öbür gün pazartesi günü adayımızı açıklayalım. Ama 2023 Haziran'ında dediğine göre, o zaman biraz bekleyecek" dedi

Fotoğraf: AA

İYİ Parti lideri Meral Akşener, Habertürk'te canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanı adaylığı ile ilgili tartışmalara değinen Akşener, "Ben sayın Erdoğan'ın adaylığını ilan etmesi için hayırlı olsun diyorum. Çünkü aday olup olmayacağı konusunda epey dedikodu vardı. Yani, hukuki tartışma ayrı bir de dedikodu vardı. 'Aday olmayacak, şunu aday gösterecek. Seçilemeyeği için aday olmayacak.' Hukuk kısmı ayrı. Kulis bilgisi diyelim tırnak içinde" dedi.

"6'lı masanın cumhurbaşkanı adayı kim olacağı" ile ilgili de açıklamalarda bulunan Akşener, "Biz o Altılı Masa'da bulunan genel başkanlar, cumhurbaşkanlığı adaylığını konuşmama kararı aldık, konuşmayacağız" dedi.

Tartışmalara ilişkin Akşener şunları söyledi:

Çünkü şöyle bir durum var. Biz cumhurbaşkanlığı adaylığının ötesinde, bu ucube sistemin ortadan kalkması, halk oyuyla, demokrasiyle, tercihiyle, güçlendirilmiş parlamenter sistem dediğimiz sisteme geçilmesiyle ilgili bir iddianın sahibiyiz ve onun etrafında da birleştik. Şimdi mesele şu, cumhurbaşkanı adaylığı üzerinden yapılan her tür tartışma, kişilerin dışında söylediğim, asıl olması gereken konunun tartışılmadığı Türkiye'de ve onun gözden kaçırıldığı bir tartışma biçimi bu. Birincisi bu. İkincisi, sayın Erdoğan'a bir tavsiyem var, çağrım var. Alsın seçim kararını, onlar alabiliyor. Diyelim ki yarın aldı, 3 ay sonra seçim var. Yarın aldı, öbür gün pazartesi günü adayımızı açıklayalım. Ama 2023 Haziran'ında dediğine göre, o zaman biraz bekleyecek. Meraklanacak.

İmamoğlu ve Yavaş'ın adaylıkları

Akşener, 2019 Yerel Seçimleri'nde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın adaylıkları ile ilgili de konuştu.
Akşener, "Sayın İmamoğlu'nun adaylığında dahlimiz yok, o sayın Kılıçdaroğlu'nun feraseti. Ama Mansur Bey konusunda ille de ille yaptık cümbür cemaat olarak. Esasında 2014'de kazandı ama elinden aldılar. Biz bu sefer elinden aldırmayacağız diye hissiyatımız vardı. İstanbul benim kişisel hedefimdi. Sayın İmamoğlu'nun şahsından ayrı biçimde" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İYİ Partili Oral'ın açıklamaları

İYİ Parti Ankara Milletvekili İbrahim Halil Oral'ın CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığı için "Kimliği, sünni müslüman kesim tarafından bir endişedir" ifadelerini de değerlendiren Akşener şunları söyledi:

Sayın Oral'ın hangi niyetle söylerse söylesin, istismara açık olan bir sözü bunun arkasında bir genel başkanın, yöneticilerin kabul etmesi mümkün değildir. Sayın Abdullah Gül'ün eşinin başının kapalı olması sebebiyle sayın Gül'ün cumhurbaşkanı olmasını istemeyenler vardı. O gün sayın Gül'ün cumhurbaşkanı adayı olmamasını, Hayrünisa hanımın başıörtüsüne bağlayanlar neyse benim gözümde bu cümle de aynıdır. Şiddetle reddettiğim bir durum. Sayın Gül'ün kabiliyetleri, siyasi vasıfları, bu ülkeyi yönetmekle ilgili tutumu konuşulmuş olsaydı başka bir şeydi, belki dahil olurdum. Ama Hayrünisa hanımın başının örtüsünden dolayı Cumhurbaşkanı olamaz cümlesinin ima edilmesini dahi doğru bulmuyorum. O nedenle de ben bizatihi İYİ Parti Genel Başkanı olarak özellikle Kocaeli'de, orada sayın Erdoğan'ın oyu yüzde 70. Alevi vatandaşlarımızın yaşamadığı bir yer. İzmit'i avucumun içi gibi bilirim. Hemen orada net bir şekilde, içtenlikle özür diledim. Bir daha bizim partimizde böyle bir cümlenin kurulmasına asla müsaade etmem. Türkiye'de herkesin bu konuda diline, tutumuna hakim olmaya davet ediyorum. 

Gece kendisini aradım. Kendisi de üzgündü. Doğru bulmadığımı söyledim. Biz şuculuktan, buculuktan çok çektik. Artık bunların olmaması gerekiyor. Meral Akşener'in vasıfları önemli olmalı. Benim için Kürşad ismi olunca, Kürşad ve 40 çerisinden bahsederim. Ama bir başkası için uzaklaşma sebebidir. Burada saygı kavramını ortaya koymamız lazım. Ben kimim ki, sizi yargılayacağım, o kim ki bizi yargılayacak.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU