Nepal'in başkentinde sokaklar çöp yığınlarıyla doldu

Uzmanlar, devasa çöp yığınının taşıyıcı kaynaklı ve bulaşıcı hastalık salgınlarına yol açabileceğini söylüyor

8 Haziran'da bir kadın Katmandu'daki New Road'da sokak boyunca dökülen çöp yığınının yanından geçerken ağız ve burnunu kapatıyor (Reuters)

Katmandu yakınlarındaki bir köyün sakinleri yetkililerin çöpleri önemli bir atık depolama alanına dökmesine izin vermeyince kentin sokakları günlerdir çöp yığınlarıyla doldu.

Nepal'deki Bancharedanda köyü sakinleri, hükümetin çöplerin düzgünce atılmasını sağlayacak uygun altyapıyı kurma yönünde hiçbir şey yapmadığını öne sürdü.

Katmandu'nun ve çevresindeki bölgelerin atıkları birkaç gündür Nepal'in başkentinin yollarında birikerek turistler ve kent sakinleri için sorun yaratıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yerel haberlerde Kentsel Kalkınma Bakanlığı, Katmandu Büyükşehir Belediyesi (KBB), Nuvakot'a bağlı kırsal Kakani Belediyesi ve Dhading'e bağlı Dhunibesi Belediyesi temsilcilerinin salı gününden itibaren Katmandu vadisinin ürettiği tüm çöpün atılması için anlaştığı belirtiliyor.

Ancak Bancharedanda sakinlerinin çöpün atık alanına taşınmasına engel olması, geçen haftadan bu yana KBB, Lalitpur büyükşehir belediyesinde ve diğer belediyelerde çöplerin toplanmasını etkiliyor.

Bancharedanda sakinleri yerleşim yerlerinin değiştirilmesini talep ediyor. Yerel belediye temsilcilerinden Ghananath Bajgain'e göre, köylüler istihdam, sağlık sigortası ve eğitime erişim garantisi de istiyor.

Yerel halk ayrıca merkezi hükümet ve Katmandu Büyükşehir Belediyesi'ni 17 yıl boyunca kendilerine ihanet etmekle suçluyor.

Bancharedanda döküm alanındaki bir gösterici olan Biswas Dhungana şöyle diyor:

Hükümet köyü temiz tutmak için hiçbir şey yapmadığından yıllardır iğrenç koşullarda domuz gibi yaşamaya zorlanıyoruz.

Çarşamba günü yüzlerce köylü Bancharedanda'ya giden yolda kayalardan engel inşa ederek neredeyse 200 çöp kamyonunu durdurdu. Araçlar, atıkları döküm alanına boşaltamadan geri dönmek zorunda kaldı.

Yerel basında göstericilerin tepelerden taş da attığı ve üç polis memurunun yaralandığı belirtildi. Polis bunun üzerine kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı bomba kullanmış.

Yerel yetkililerden Sunil Lamsal, "Protestocularla koordinasyon içindeyiz ve sorunu çözmek için onları görüşmelere davet edeceğiz" dedi.

Nepal Live Today'in haberine göre, çöplerin Bancharedanda'ya dökülme işlemi perşembe günü yine durduruldu.

Uzmanlar, Katmandu sokaklarındaki devasa çöp yığınlarının taşıyıcı kaynaklı ve bulaşıcı hastalık salgınlarına yol açabileceğini söylüyor. Yaklaşan muson mevsiminin başlamasıyla işler daha da kötüleşebilir.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU