Bütçe hedefi yıl ortasında şaştı, ek bütçe gündemde

2022 bütçesinin yapılan harcamaları karşılayamaması ve açık ortaya çıkması üzerine bir süre önce tartışılan ek bütçe gerekliliği hayata geçiriliyor

Fotoğraf: AA

2022 Bütçesi'nin yapılan harcamaları karşılayamaması ve açık ortaya çıkması üzerine, bir süre önce tartışılan ek bütçe gerekliliği hayata geçiriliyor. Bu konuda hazırlıkların başladığı ve TBMM tatile girmeden gündeme geleceği öne sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre, döviz kurlarında ve enflasyondaki artış 2022 bütçe tahminlerinin tutmasını engelledi. Bu nedenle, ek bütçenin zorunlu hale geldiği belirtildi. AK Parti ekonomi kurmayları, 2022 bütçe kalemlerdeki tahminler tutmadığını, dengeyi sağlamak ve açık vermemek için Ek Bütçe çalışmasının başladığını dile getirdiler.

"Bütçedeki rakamlar yeterli olmuyor"

AK Parti kaynakları, "Başta emekliler, memurlar olmak üzere yapılacak maaş artışları, başta sağlık yatırımları olmak üzere bazı alanlardaki zorunlu yatırımlara ayrılan ödenekler açığa neden oldu. Artık alımlar için bütçedeki rakamlar yeterli olmuyor. Şu anda hangi kalemler için ne kadar ek bütçe oluşturulması üzerinde çalışmalar yapılıyor. Enflasyondaki artış, dövizdeki yükselme bütün bunlar belirleyici oldu. Belli bir oranda ek bütçe yapılacak veya tek tek bütçe kalemleri üzerinde ihtiyaç duyulan artışlar gündeme gelecek" dedi.

Muhalefet ek bütçe çağrısı yapıyordu

CHP Milletvekili İstanbul Akif Hamzaçebi, mevcut bütçenin dolar kuru 9 lirayken hesaplandığını belirterek Meclis'e ek bütçe getirilmesini talep etmişti. Benzer çağrılar diğer muhalefet partisinin ekonomi kurmaylaından da geliyordu.

Bütçe yapma hakkı Cumhurbaşkanlığı'nda

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilmesi ile birlikte bütçe yapma hakkının Cumhurbaşkanlığı'na geçmesi muhalefet tarafından eleştirilen bir konu. Yeni sistemde anayasaya konulan "Bütçe kanununun süresinde yürürlüğe konulamaması halinde, geçici bütçe kanunu çıkarılır. Geçici bütçe kanununun da çıkarılamaması durumunda, yeni bütçe kanunu kabul edilinceye kadar bir önceki yılın bütçesi yeniden değerleme oranına göre artırılarak uygulanır" maddesi ile Cumhurbaşkanına konsolide bütçe yaparak harcama yapma yetkisi verilmişti. (Haberin tamamı için)

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU