Tayland'ın ıssız bir adasında insan kaçakçılarının bırakıp gittiği Arakanlı Müslümanlar bulundu

5'i çocuk 59 kişiyi Malezya diye kandırarak adaya bırakmışlar

Myanmar'a sınırdışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya olan Arakanlı Müslümanlar, Tayland'ın güneyindeki Satun kentine götürüldü (AFP)

Myanmar'daki baskı ve şiddetten kaçıp Malezya'ya gitmek isteyen Arakanlı Müslümanlar (Rohingyalar), Tayland'ın Koh Dong takımadasında yer alan bir ıssız adada bulundu.

Tayland polisinin dün yaptığı açıklamaya göre 59 Arakanlı Müslümanlar, kendilerine Malezya'ya geldiklerinin söylendiğini aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Myanmar'da Budist çoğunluğun yönetimindeki devletin baskısına uğrayan pek çok Müslüman, Tayland sularından Malezya'ya ulaşmak için hayatını riske atıyor. Her yıl binlerce kişi bu yolu seçiyor. Mülteciliği seçen Arakanlı Müslümanların bir kısmıysa diğer bir Müslüman çoğunluklu ülke olan Bangladeş'e gitmeye çalışıyor. Her iki ülke de Arakanlı Müslümanları topraklarına kabul etmek istemiyor.

Aralarında, Bangladeş'teki mülteci kamplarından kaçan Rohingyalıların da bulunduğu grup, yolculuk için yaklaşık 5 bin Malezya ringgiti (yaklaşık 20 bin TL) ödediklerini belirtti.

Grubun aslında 178 kişiden oluştuğu, ancak diğer kişileri taşıyan iki teknenin Malezya tarafından durdurulduğu açıklandı.

Arakanlı Müslümanlara göre, insan kaçakçıları daha sonra kendilerini adaya bırakıp burasının Malezya olduğunu söyledi. 5'i çocuk 59 kişinin 3-5 gündür hiçbir gıda tüketmediği bildirildi.

Tayland Emniyeti Turizm Polisi Sorumlusu Surachet Hakpan, turizm amaçlı turlar düzenlenen ancak üzerinde yerleşim bulunmayan bir adada tespit edilen gruba yardım edildiğini ve konu hakkında soruşturma yapıldığını duyurdu.

 

Independent Türkçe, AFP, Reuters

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU