Afganistan'da insanların rahat nefes alabildiği cazibe merkezi: Band-e Amir Ulusal Parkı

40 yıldan beri işgal, iç savaş ve yoksulluktan bir türlü kurtulamayan Afganistan, tüm bu facialardan ayrıca, güzel bir doğaya sahip. Göz kamaştırıcı manzaralara sahip Band-e Amir Ulusal Parkı’nı Independent Türkçe için derlendik

Afganistan'ın adı son zamanlarda savaş, işgal ve felaketlerle anılıyor.

40 yıldan beri işgal, iç savaş ve yoksulluktan bir türlü kurtulamayan Afganistan, tüm bu facialardan ayrıca, güzel bir doğaya sahip.

Dünya basınında sürekli olumsuz haberlerle gündeme gelen Afganistan'ın güzel doğasını Independent Türkçe okurları için derlendik.
 

(1).jpeg
Fotoğraf: Sohrab Omar/Independent Türkçe

 

Meşhur Hindukuş Dağlarının yamaçlarında bulunan ve kayalı doğal barajlardan meydana gelen Band-e Amir'in güzel doğası, parlak suları ve mavi gökyüzü manzarası, dillere destan. 

"Afganistan'ın mavi incisi" olarak bilinen Band-e Amir, Kabil'in 230 kilometre kuzeybatısındaki Bamyan Vadisi'nde bulunuyor. 

Ükenin en meşhur turistik alanlarından biri olan Band-e Amir Vadisi, işgal ve savaşlara rağmen ayakta kalarak, yıllık 100 binden fazla turiste ev sahipliği yapıyor.
 

(2).jpeg
Fotoğraf: Sohrab Omar/Independent Türkçe

 

Göz kamaştırıcı manzaralar

Göz kamaştırıcı manzaralara sahip olan Band-e Amir, 6 gölden oluşuyor.

1980'lerden beri yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çeken bu tarihi mekan, savaş nedeniyle onlarca yıllık gecikmenin ardından 2009 yılında Afganistan'ın ilk ulusal parkı ilan edildi. 

Band-e Amir'e seyahat ve tatil yapmaya gelen herkes, kendisinin Afganistan'ın kalbinde olduğunu hissediyor. 

Afganlar, daha çok yaz mevsiminde buraya gelerek, ailece piknik yaparlar ve hatta çadır kiralayıp günlerce Band-e Amir çevresini gezerler.
 

(4).jpeg
Fotoğraf: Sohrab Omar/Independent Türkçe

 

Turizm sektörünün gözbebeği

Afganistan Kültür Bakanlığı'nın verilerine göre, 2018 yılında 170 bin kişi Band-e Amiri ziyaret etti.

Burayı ziyaret eden turist sayısı 2009 yılında 25 bin kişi iken, 2020 yılında 200 bin kişiye yükseldi.

Band-e Amir, ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından turistler için "yasak bölge" ilan edilse de, 2018 yılında 375 yabancının buraya sehayat ettiği kayıt edildi.
 

(6).jpeg
Fotoğraf: Sohrab Omar/Independent Türkçe

 

Band-e Amir seyahat bölgesindeki yıllık turist akını, yerel halkın ekonomisine de katkı sağlıyor. Band-e Amir, bölgedeki insanlara 200'den fazla iş fırsatı sunuyor. 

1979 yılında turizm sektörü Afganistan'ın ikinci sırada gelir kayağını oluşturuyordu.

Eski Sovyetler Birliği'nin 1979 yılında Afganistan'ı işgal etmesi sonrası iç savaşın meydana gelmesiyle turizm de unutulmaya yüz tuttu.
 

(5).jpeg
Fotoğraf: Sohrab Omar/Independent Türkçe

 

Vahşi hayvanların barınağı

59 bin dönüm araziden oluşan Band-e Amir, vahşi hayvanları da bağrında barındırıyor.

Vahşi Hayvanları Koruma Derneği'nden edinilen bilgiye göre, buradaki vahşi havanların sayısı yasa dışı avlamalar sonucu azaldı ve bir kısım hayvan türleri de tükenmek üzere.
 

(7).jpeg
Fotoğraf: Sohrab Omar/Independent Türkçe

 

Afganistan Kültür Bakanlığı yetkilileri ise, yılla rönce Kar Leoparı'nın yöre halkı tarafından devalarca görüldüğünü söylüyor.

Band-e Amir'in bulunduğu Bamyan Vadisi, 1500 yıl önce yapılan Buda heykeline de ev sahipliği yapıyor.
 

(3).jpeg
Fotoğraf: Sohrab Omar/Independent Türkçe

 

1996 yılında Afganistan'daki yönetimi ele geçiren Taliban, 2000 yılında, 1500 yıllık tarihi değeri olan Buda heykelini dinamitler yerleştirerek patlatmıştı. 

Dünyadaki en büyük tarihi heykeller arasında yer alan Buda heykelinin tahrip edilmesi, uluslararası camiada tepkilere yol açmıştı.


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU