Fenerbahçe'de yeni dönem başlıyor... Jesus, başarılı olabilecek mi? "Kartal bu seviyeye gelmişken bu tercih büyük risk"

Fenerbahçe'de beklenen isim Jesus, İstanbul'a geldi. Spor yazarı Umut Eken, Portekizli teknik direktörün Fenerbahçe'de yaratacağı etkiyi Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Jorge Jesus / Fotoğraf: Reuters

Süper Lig ekiplerinden Fenerbahçe, uzun süredir peşinde olduğu Portekizli teknik adam Jorge Jesus'u İstanbul'a getirmeyi başardı.

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, BeyazTV'de katıldığı canlı yayında "Çalışabileceğimiz iki hoca var. Biri İsmail Kartal, biri de Jorge Jesus. Kimi seçersek seçelim, taraftarlarımız yine mutsuz olacak. Jorge Jesus ile sadece yemek yemedik. Ciddi bir planlama var. 2,5 aydır takım üzerinde çalışıyor... Pazartesi günü yeni teknik adamı açıklayabiliriz" ifadeleriyle gelecek teknik direktörü işaret etmişti.

Pazartesi günü açıklama yapılmadı ancak dün gece Lizbon'dan ayrılan Koç'un uçağı, Portekizli teknik direktörü Sabiha Gökçen Havalimanı'na indirdi.

Kamuoyunda Jesus'un Fenerbahçe'den alacağı ücretin yardımcılarıyla birlikte 7 milyon euro civarında olacağı belirtiliyor.

 

Jorge Jesus-AA.jpg
Jorge Jesus, Flamengo'da 8 ayda 40 maça çıktı, 5 kupa kazanarak tarihe geçti / Fotoğraf: AA

 

14 farklı takım çalıştırdı, 17 şampiyonluk kazandı

Elit teknik direktörler arasında gösterilen Jorge Jesus, antrenörlük kariyerine ülkesinin Amora FC takımında 1989'da başladı.

Sonrasında Felgueiras, Uniao Madeira, Estrela Vitoria Setubal, Vitoria Guimares, Moreirense, Belenenses, Leiria gibi takımlarda görev yapan Jesus, 2008'de Braga'nın başına geçti.

2009'da Benfica ile anlaşan Jesus, 2015'e kadar kulüpte görev aldı. 

2015-18 arasında Sporting Lizbon, 2018-19 yıllarında Al-Hilal'i çalıştıran Jesus, 2019'un Haziran ayında Flamengo ile anlaştı. 

3 Ağustos 2020'de yeniden Benfica ile anlaşan Portekizli teknik adam, 28 Aralık 2021'den bu yanan hiçbir takımda görev almıyordu.

Kariyeri boyunca Portekiz, Brezilya ve Suudi Arabistan'da önemli başarılar yakalayan Jesus, 17 kez şampiyonluk sevinci yaşadı.

 

İsmail Kartal-AA.jpg
İsmail Kartal, Süper Lig'de 2,28 puan ortalaması yakaladı / Fotoğraf: AA

 

İsmail Kartal'la Şampiyonlar Ligi'ne ulaşıldı 

Fenerbahçe'de başkan Ali Koç, Vitor Pereira'nın görevine son verilmesinin ardından sezon sonuna kadar takımı İsmail Kartal'a emanet etmişti.

Kartal ile önemli bir başarı grafiği yakalayan ve hızla üst sıralara tırmanan Fenerbahçe, 2021-22 sezonunu ikinci sırada tamamlayarak Şampiyonlar Ligi vizesi aldı.

İsmail Kartal yönetiminde ikinci yarının en başarılı ekibi olan sarı-lacivertliler, oynadığı 18 lig maçında 7'si üst üste olmak üzere 12 galibiyet, 5 beraberlik ve 1 yenilgi yaşadı.

Kartal'ın Süper Lig'de ulaştığı maç başı puan ortalaması ise 2,28 oldu.

Kamuoyunda ise uzun süredir konuşulan konu İsmail Kartal'la devam edilip edilmeyeceği tartışmalarıydı.

 

Umut Eken.jpg
Umut Eken / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Külliyen yanlış, hatalı bir tercih"

Spor yazarı Umut Eken, Fenerbahçe'nin teknik direktör tercihini, Jorge Jesus'un kulüpte yaratacağı etkiyi ve beklentileri Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Eken, Fenerbahçe'de İsmail Kartal'la yakalanan ivmenin ardından Jesus'un tercih edilmesini "Külliyen yanlış, hatalı" bir tercih olarak nitelendirdi.

Bunun futbol dünyasında birçok örneği bulunduğunu aktaran Eken, Canaydın'ın Lucescu sonrası Terim'i göreve getirmesini örnek verdi:

Yıllar önce bu hataya rahmetli Özhan Canaydın düştü. Galatasaray'da o dönem Lucescu çok iyi bir ivme yakaladı, 2001'de şampiyonluğu kıl payı kaçırdı. Sonrasında Galatasaray'ı şampiyon yaptı ama Canaydın'ın da seçim vaadi vardı. Canaydın, isim belirtmeden 'Taraftar kimi isterse o teknik direktörü görev başına getireceğim' diye bir söylemle yola çıkmıştı. Terim de o dönem boştaydı. Ve Galatasaray, çok başarılı Lucescu'yla vedalaşıp, Fatih Terim'le maceraya girişti ama filmin sonu trajik bitti. 

 

 

"Kartal, zor bir dönemde, sorunlu bir takımı çok iyi seviyeye getirdi"

Bu durumun bugüne uyarlandığında İsmail Kartal'ın Fenerbahçe'deki performansına dikkat çeken Eken, "Çok zor bir dönemde, sorunlu bir takımı çok iyi bir seviyeye getirdi. Sorunlu taraftar grubunu da iyi bir seviyeye getirdi. Çünkü takıma küsmüş, Kadıköy'de kendi futbolcusunu ıslıklayan bir taraftar grubu vardı. Son haftalarda dolu tribünler önünde oynayan bir Fenerbahçe izler hale geldik. Her anlamda pozitif şeyler katmıştı. Ki İsmail Kartal bence kimsenin yönetemediği Mesut Özil sorunun da iyi yönetti. Konuşmadan, polemiklere sebep vermeden o krizi yönetti" diye konuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"Jesus muhalefet edilecek isim değil ama Kartal bu seviyeye gelmişken bu tercihi yapmak büyük risk"

İsmail Kartal'ın sportif anlamda oldukça başarılı olduğunu ancak yerini Jesus'a bırakacağını dile getiren Eken, şöyle konuştu:

Ali Koç'un Joachim Löw hayali vardı. Onun muadillerinden biri de Jesus. Jesus'un teknik adamlığına, kariyerine herhangi bir olumsuz eleştiride bulunmak mümkün değil ama yeni bir yapı, yeni bir şeyler inşa etmek ister. Bunun da maddi boyutları olur. Kendi kontratından bağımsız olarak söylüyorum. Mutlaka bir şeyleri değiştirmek isteyecektir. Proje insanı, çok başarılı bir teknik direktör. Normalde Jesus çok muhalefet edilecek bir teknik adam değil ama İsmail Kartal bu seviyeye gelmişken böyle bir tercih yapmak bence büyük bir risk.

"Herkes genç, başarıya aç yabancı teknik adam ararken ilk kez bir büyük kulüp isimli bir antrenörle yola çıkacak"

Eken, Fenerbahçe'de Jesus'un yaratacağı etki ve beklentileri karşılayıp karşılamayacağının iki aşamalı olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

İlk aşamada camianın ve taraftarların durumdan oldukça memnun olduklarını dile getiren Eken, "İlk hava çok pozitif, olumlu. Fenerbahçe taraftarı mutlu görünüyor. Türk futbolu adına da bir renk. Uzun yıllar sonra herkes genç, başarıya aç yabancı teknik adam ararken ilk kez bu kadar isimli bir teknik direktörle bir büyük kulüp yola çıkacak" dedi.

 

Jorge Jesus-Reuters1.jpg
Fenerbahçe, Jorge Jesus ile görüşmelere başlandığını KAP'a bildirdi / Fotoğraf: Reuters

 

"Saha sonuçları, oynanan oyun taraftarın nabzını belirler"

Jesus projesinin ikinci aşamasının ise sahada izlenecek Fenerbahçe'nin nasıl olacağı konusu olduğunu aktaran Eken, şu değerlendirmeyi yaptı:

Transferler de olacak ama sonrasında Jesus'un oynatacağı oyun taraftarı ne kadar heyecanlandıracak, tribünü ne kadar havaya sokacak o önemli. Ona bakmak lazım. Eğer orada da işler yoluna giderse bir şeyler rayına oturuyor demektir. Biliyorsunuz her zaman saha sonuçları, oynanan oyun taraftarın nabzını belirler. Önemli olan da orası. 

 

Ali Koç-AA1.jpg
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, görevdeki 4. yılını doldurmaya hazırlanıyor / Fotoğraf: AA

 

"Koç, şampiyonluk ya da Avrupa'da başarı için elinden geleni yapacak"

Kamuoyunda Jesus'un alacağı ücretin kulüp ve başkan Ali Koç tarafından bir şekilde sübvanse edileceğini ve başarı yolunda adımlar atılacağını söyleyen Eken, sözlerini şöyle tamamladı:

Artık Ali Koç gemileri yakmış durumda. Finansal Fair Play, UEFA kriterleri, mali disiplini çok gözetmeyecektir. Ali Bey'in şahsında söylemek lazım bunu. Bence odaklandığı taraf sportif başarı. Bunun için de artık her türlü maddi fedakarlığı yapmaya hazırdır. Zaten Ali Bey'in bireysel anlamda kulübe ciddi bir katkı verdiğini, doğrudan kaynak yaratarak ya da sponsorluklarla mali durumu idare etmeye çalıştığı biliniyor. Bunun bir eleştiri olması durumunda 'Benim paramdı' diyebilir. O yüzden çok eleştirileceğini sanmıyorum. Artık ikinci görev döneminde ve kazanılan bir tek bir kupası yok. Artık bir şampiyonluk mu Avrupa'da başarı mı ne olursa olsun elinden geleni yapacak.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU