Volkswagen'a soruşturma: Brezilya'daki eski dikta rejimiyle "köle çiftliği" yönettiler

"Kaçmaya çalışan bir işçinin eşine tecavüz edildi"

Volkswagen yetkilileri, hukuki süreç devam ettiği için iddialara dair açıklama yapmayacaklarını söyledi (Reuters)

Alman otomotiv devi Volkswagen'ın Brezilya'da işlettiği bir çiftlikte çalışanlara insanlıkdışı muamele yaptığı ve sistematik şekilde hak ihlalinde bulunduğu iddia edildi.

Hamburg merkezli radyo ve televizyon yayıncısı Norddeutscher Rundfunk (NDR) ve Sueddeutsche Zeitung'un pazar günkü haberinde, Volkswagen'ın 1974-1986'da Amazon ormanlarındaki bir arazide işlettiği büyükbaş hayvan çiftliğindeki işçileri insanlıkdışı koşullarda çalıştırdığı öne sürüldü ve şirkete soruşturma açıldığı bildirildi.  

Brezilya'da 1964 ile 1985 arasında iktidardaki askeri rejim yönetiminin yaptığı teklifle ülkenin kuzeyindeki Para eyaletinde yer alan araziyi satın aldığı belirtilen Volkswagen'ın buradaki çiftliğini köle emeğiyle inşa edip işlettiği savunuldu.

Çiftliğin, Volkswagen'ın iştiraki olan Companhia Vale do Rio Cristalino Agropecuária Comércio e Indústria (CVRC) tarafından yönetildiği bildirildi.

Soruşturmayı yöneten savcı Rafael Garcia, "Kaçmaya çalışan işçiler dövüldü, ağaçlara bağlandı ve günlerce bu halde bırakıldı" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Garcia, çalışanların Vale do Rio Cristalino adlı çiftliğe kârlı iş imkanı vaatleriyle kandırılarak getirildiğini, daha sonra insanlıkdışı koşullar altında çalıştırıldığını iddia etti.

Yönetim, güvenlik ve inceleme gibi alanlarda CVRC'ye doğrudan bağlı yaklaşık 300 işçinin yer aldığı, 139 bin hektarlık alana kurulu çiftliğin inşasında ağaçların kesilmesi ve bölgenin inşaata uygun hale getirilmesi için yüklenicilerin civardaki köylerden işçileri sözleşmesiz olarak çalıştırdığı bildirildi.  

Çiftlikte toplamda binlerce kişinin çalıştırıldığını ve silahlı güvenlik görevlilerinin çalışanlara korkunç şekilde davrandığını savunan savcı, "Ormana kaçmaya çalışanlar hiç dönmedi" dedi.

"Bu bir modern kölelikti" diyen savcı, işçilerin haftada 7 gün boyunca günde 10 saat çalıştığını ve maaşlarını alamadığını iddia etti.

Garcia, "İşçilerden biri kaçmaya çalıştı fakat silahlı kişiler onu yakaladı. Ceza olarak da eşini kaçırıp tecavüz ettiler. Kaçmaya çalışan bir başka işçiyse bacağından vuruldu. Diğer bir işçi de çıplak halde, elleri ve ayakları bağlanmış şekilde bırakıldı" ifadelerini kullandı.

İşçilerin çiftliğe ait mağazadan gıda ve erzakları çok yüksek fiyatlardan satın almaya zorlanarak "borç köleliğine" sokulduğunu savunan savcı, bazı çalışanlarınsa sağlık hizmetlerine ulaşım sağlanmadığı için sıtmadan öldüğünü öne sürdü.

Garcia, iddialarla ilgili bilgilerin üç yıl önce rahip  Ricardo Rezende Figueira tarafından toplandığını belirtti. Katolik rahibin çiftlikte çalışan işçilerin anlattıklarını belgelendirerek yetkililerle iletişime geçtiğini, bunun üzerine bir ekibin iddiaları araştırmaya başladığını söyledi.
 


Öte yandan iddialarla ilgili Volkswagen'a karşı ilk kez hukuki işlem başlatıldı.

Pazartesi günü savcılar, 14 Haziran'da Volkswagen yetkililerini bir uzlaşma anlaşması üzerinde görüşmek için ülkeye davet etti. Anlaşmaya varılamaması durumunda şirketin ciddi miktarlarda ceza ödeyebileceği öngörülüyor.

Volkswagen yetkilileriyse pazar günkü açıklamalarında, Brezilya'nın başlattığı soruşturmayı ciddiyetle takip ettiklerini belirtmişti.

Alman otomotiv devi, Brezilya'daki eski dikta rejimine ait gizli polis teşkilatıyla işbirliği yaparak, solcu işçilerin ve sendika liderlerinin yakalanıp işkence görmesine neden olduğu gerekçesiyle 2020'de 36 milyon Brezilya Reali (yaklaşık 125 milyon TL) tazminat ödemeyi kabul etmişti.



Independent Türkçe, AFP, Reuters, Merco Press, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU