CİMER'e şikayetin ardından güvenlik engellemişti... Eskişehir'de kadınlardan "yoga" protestosu

Kadınlar adına yapılan açıklamada "Ne giyeceğimize, kaç çocuk doğuracağımıza kadar karar verebileceklerini zanneden ataerkil zihniyet şimdi de nerede yoga yapıp yapacağımıza karışıyor" ifadeleri yer aldı

Eskişehirli kadınlar, hafta sonu Dede Korkut Parkı’ndaki yoga etkinliğinin, izin alınmadığı gerekçesiyle engellenmesini, dün protesto etti. Onlarca Eskişehirli, açıklamalarının ardından hep birlikte yoga yaptı.

Kadınlar adına hazırlanan açıklamayı okuyan Buse Aydemir, Eskişehir Valiliği’ne bağlı Türk Dünyası Vakfı Dede Korkut Parkı'nda yoga yapan bir grup kadının CİMER’e yapılan bir şikâyetin ardından engellenmek istendiğini olayın ardından açıklama yapan Türk Dünyası Vakfı'nın parkta toplu etkinlik için herkesin izin alması gerektiğini söylediğini hatırlatttı.

"Bu yasakları asla kabul etmiyoruz"

Aydemir şunları kaydetti:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biz sizin neden yoga yapanları engellediğinizi biliyoruz.

Nedeni ne CİMER’e yapılan şikayet ne de halkın parktan eşit bir şekilde faydalanması. AnadoluFest'i neden engellediyseniz, Aynur Doğan'ın, Melek Mosso'nun sahneye çıkması neden engellendiyse, yoga yapanları da o yüzden engellemek istiyorlar. Ama bir şeyi kaçırıyorlar. Kadınlar sizin yasaklarınızı tanımadı, tanımaz. Bizler bugün matımızı kaptık yogaya geldik. Hadi bizi de engelleyin.

Eskişehir Valisi’nin özgürlükleri kısıtlamaya yönelik bir süredir uygulamaya çalıştığı yasaklar, toplumsal barışı bozmaya dönük çabalardır. Valiliğin bu tavrı kadınların dayanışmasını bozamayacak. Bu yasakları da asla kabul etmiyoruz. Ne giyeceğimize, kaç çocuk doğuracağımıza kadar karar verebileceklerini zanneden ataerkil zihniyet şimdi de nerede yoga yapıp yapacağımıza karışıyor. Daha önce de söyledik şimdi de söylüyoruz dilinizi de elinizi de bedenlerimizden çekin, kirli politikalarınızı bizim bedenlerimiz üzerinden sürdüremezsiniz. Çağdışı hiçbir yasağı kabul etmiyoruz.

Ne olmuştu?

Eskişehir Odunpazarı ilçesi Vişnelik Mahallesi'ndeki Dede Korkut Parkı'nda yoga yapanlar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) şikayet edilmiş, güvenlik görevlileri de yoga yapanları engellemişti.

Eskişehir Valiliği, haberlerin ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetmişti.

Ziyaretçilerimizden gelen şikayetler ve fırsat eşitliği ilkesi doğrultusunda, park içerisindeki toplu etkinliklerde önceden izin alınması gerekmektedir. Halihazırda Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü parkımızda planlı sportif faaliyetler yürütmektedir. Diğer kurum ve kuruluşların parkımızda sportif faaliyet talepleri de değerlendirilmektedir. Bu sebeple mevcut uygulamanın halkımızın parkımızdan daha fazla ve eşit bir şekilde istifade etmesi amacı ile düzenlenmiş olduğunu, izinsiz etkinlikle ilgili olarak izinsiz ve gizli çekim ile yapılan bu“haber”in gerçekleri yansıtmadığını; bu haliyle hukukî süreçlere zemin hazırladığını kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.    

 

 

 

ANKA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU