Rusya - Ukrayna savaşına katılıp dönen yabancı savaşçılar yaşadıkları zorlukları anlattı

Eski askerler teçhizat sıkıntısı çektiklerini söyledi

 Ukrayna'nın Toprak Savunması için Uluslararası Lejyon'unun kuruluşu 27 Şubat'ta duyuruldu (Reuters/Arşiv)

Ukrayna'nın, Rusya'ya karşı mücadele etmek isteyen yabancı gönüllüler için kurduğu lejyona katılıp geri dönen savaşçılar, yaşadıkları hakkında konuştu.

Washington Post'aaçıklama yapan gönüllüler beklentileriyle, Ukrayna Bölgesel Savunma Uluslararası Lejyonu'na katıldıktan sonra gördükleri arasındaki farkları anlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Savaşçılar, çatışmalarda teçhizat eksikliği yaşadıklarını söylüyor. Güvenlik sebebiyle sadece adlarını açıklayan askerlerden bazıları Ukrayna'ya dönmeyeceklerini vurgularken, bazı askerler savaşmaya devam etmek istiyor.

Askerler, Javelin füzelerini kullanamadı

ABD Deniz Piyade Kolordusu'nda görev yapmış olan Dakota, 7 hafta boyunca savaştığını ve Ohio eyaletine döndüğünü belirtiyor.

Emekli asker, daha önce hiç savaş görmediğini ancak Afganistan'da yüklenici olarak bulunduğunu ifade ediyor.

24 Şubat'ta başlayan istiladan birkaç gün sonra Ukrayna'ya gittiğini kaydeden Dakota, Ukraynalı komutanların ABD yapımı Javelin füzeleri hakkındaki bilgisinden yararlanmak istediğinin altını çiziyor.

Anlatılanlara göre Dakota, bir grup yabancı gönüllüyle martın başında başkent Kiev'e gönderilmiş. Kiev'in yakınındaki bir kasabaya ulaşan gruba Javelin füzeleri verilse de ateşleme için gerekli güç kaynağı olmadığını fark etmişler.

Dakota, Rusların bölgeye topçularla kuşattıktan sonra herkesin dağılıp bir yere gittiğini kaydediyor.

İkinci gecenin sonunda, Dakota'nın grubundaki 20 gönüllüden 8'i görevlerini bırakmış. Dakota şöyle konuşuyor:

Savaşta hasar aldığını göstermek umuduyla makineli tüfeğini bir taşla kıran, Deniz Piyade Kolordusu'ndan emekli bir arkadaşım vardı. Bir başkasıysa yaralanmış numarası yaptı.

Dakota daha sonra Javelin eğitimi vermek için ülkenin güneyine yollanmış.

Bir görevde Rus tankına hedef alamasa da 4 askerin sigara içmek için aracın tepesine çıkmasıyla vücut ısılarına kilitlenip füze yolladığını açıklayan eski asker, Rus ordusunun yarım saat sonra kendilerine saldırdığını belirtiyor.
 


Yaklaşık bir hafta sonra rahatsızlanan Dakota'ya, bombardımanla ilişkili beyin hasarı teşhisi konmuş. Nisanın sonunda ABD'ye dönen Dakota, savaşın "bitmediğini" savunuyor.

"Geri dönmediler"

Alman ordusundan emekli Pascal, geçen ay çatışmada öldürülen ABD'li eski deniz piyadesi Willy Joseph Cancel'la aynı ekipte olduğunu söylüyor.

Pascal, yaşadıkları sorunların daha ilk görevde başladığına dikkat çekiyor. Buna göre ekip, telsizlerinin Rus güçleri tarafından izlendiğinden şüphelenmiş. Bu yüzden cep telefonları ve WhatsApp üzerinden iletişim kurmuş.

Savaşçılar planlar üzerinde konuştuktan kısa bir süre sonra Rus topçularının saldırısına uğramış.

Pascal, görevlerinin çoğunda kendilerinin ve Rusların nerede olduğunu bilmediklerinin altını çiziyor. 22 yaşındaki Cancel'ın öldürüldüğü gün, kendilerine Ukraynalıların bulunduğunu düşündükleri bir taraftan ateş edildiğini kaydediyor:

Ekipten iki kişi araştırmak için gitti. Silah sesleri duyuldu ve geri dönmediler.

Pascal, bunun ardından Rusların saldırısının başladığını ve bir arkadaşlarının öldürüldüğünü söylüyor. Bombardımanda şarapnel isabet eden Cancel'la ilgilenseler de ABD'li asker kurtarılamamış. Pascal, hayatta kalan bir arkadaşıyla bölgeden çekildiğini belirtiyor.

Savaşçı, daha sonra ülkeden ayrıldığını ve Polonya'ya geçtiğini açıklıyor:

Başından beri hiç şansımız yoktu. Neden benim hayatta kaldığımı ve neden diğerlerinin hayatta kalmadığını kendime soruyordum.

Washington, vatandaşlarını savaşa katılmaktan caydırmaya çalışsa da ABD'li gönüllü sayısının yaklaşık 4 bin olduğu tahmin ediliyor.

Ukrayna tarafından martta yapılan açıklamada da yabancı lejyonunu sayısının 20 bine ulaştığı öne sürülmüştü.

 

Independent Türkçe, Washington Post, CNN International

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU