Can Ataklı: Kırılan pistlerin yerine dikilecek ağaçların yaşaması mümkün değil

"Üzerinde 5 metrelik dev bir beton blok olan toprağın verimli hale gelmesi mümkün değildir"

Fotoğraf: Twitter / @RTErdogan

Korkusuz yazarı Can Ataklı, kapatılan Atatürk Havalimanı’nın “millet bahçesi”ne dönüştürülme sürecinde pistlerin kırılmasının ardından dikilecek ağaçların yaşamayacağı görüşünü dile getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ataklı, bugünkü köşe yazısında havalimanı yerleşkesinde düzenlenen açılış törenini hatırlattı:

Pazar günü Atatürk Havalimanı’nda bir gövde gösterisi yaptı AKP genel başkanı Erdoğan. İstanbul’un Fethi’nin yıldönümü bahanesiyle Türkiye’nin her tarafından getirtilen on binlerce kişiyi topladı alana. Burası “millet parkı” olacakmış. Ağaç diktiler hesapta. Pistler yakında kırılmaya başlayacak. Özellikle havacıların içi kan ağlıyor, çünkü “Bu pistleri yok etmek cinayettir” diyorlar hem de “Pistlerin ne kadar önemli olduğunu bilmiyorlar bile, bir pistin nasıl yapıldığından haberleri yok, oraya ağaç dikeceklerini ve bu ağaçların yeşereceğini sanıyorlar” diyorlar.

Merak edip “Bu pistler nasıl yapılır, sökülürse neden ağaç dikilmez?” sorusunun yanıtını aradığını belirten Ataklı, şunları yazdı:

Öncelikle pistlerle ilgili şu bilgileri vereyim;

–  Havaalanı pistleri çok güçlü ve dayanıklı olmak zorundadır. Çünkü iniş ve kalkışlarda üzerine çok büyük yük biner.

–  Örneğin bir Boeing-777, piste yaklaşık 250 kilometre hızla ve 250 ton ağırlıkla iner. Bir Antonov uçağı ise yaklaşık 600 tonluk bir ağırlıkla iner.

–  Bu nedenle pistlerin beton, asfalt ve dolgu maddesi ile bunların içinde kullanılan demir-çelik malzemeyle kalınlığı 5 metreyi bulur.

Pistleri kaldırmak için 5 metreyi bulan beton ve demir bloklar sökülecek . Erdoğan buraya ağaç dikileceğini söylüyor. Oysa herhangi bir bitkinin dikilebileceği toprak derinliği en fazla bir metredir. Bir metreden sonraki toprak genellikle verimsiz topraktır. Yıllarda üzerinde 5 metrelik dev bir beton blok olan toprağın verimli hale gelmesi mümkün değildir. Kısacası bu konuda da toplum kandırılmak istenmektedir.

 

Korkusuz, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU