Biden'dan bir gaf daha: Güney Kore'yle Kuzey Kore'yi karıştırdı

79 yaşındaki ABD Başkanı, Kuzey Kore'nin Rusya'ya yaptırım uyguladığını söyledi

Joe Biden, Rusya'ya yaptırımlara destek veren ülkeleri sıralarken gaf yaparak Güney Kore yerine Kuzey Kore dedi (AFP)

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna savaşıyla ilgili açıklama yaparken Güney Kore ve Kuzey Kore'yi karıştırdı.

Biden, cuma günü Maryland eyaletindeki Annapolis kentinde yer alan Donanma Akademisi'nin mezuniyet törenindeki konuşmasında gaf yaptı.

Küresel güvenlik açısından ABD'nin müttefikleriyle kurduğu işbirliğinin önemine vurgu yapan Biden, buna örnek olarak Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'ya uygulanan yaptırımlara gelen destekleri gösterdi.

79 yaşındaki ABD Başkanı, "Rusya'ya yaptırım uygulanmasını talep ettiğimde, NATO'ya ek olarak Avustralya'nın, Japonya'nın, Kuzey Kore'nin ve Güneydoğu Asya Uluslar Birliği'nden (ASEAN) bazı ülkelerin bu yaptırımlara destek vereceğini düşünür müydünüz?" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington'ın ağır yaptırımlar uyguladığı Kuzey Kore, martta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) düzenlenen görüşmelerde, Ukrayna'ya yapılan askeri operasyon nedeniyle Rusya'nın kınanması talebine karşı çıkan 4 ülkeden biriydi.

Kuzey Kore'ye Suriye, Belarus ve Eritre katılırken, Çin, Küba ve Nikaragua çekimser kalmıştı.

Pyongyang yönetimi, ABD'yi "hegemonik siyasetiyle" savaşı körüklemekle de suçlamıştı.

Güney Kore ise Batılı ülkelerin yaptırımlarını desteklediğini belirterek, Kremlin'le ihracatı sınırlandırmıştı.

Perşembe günü de Rusya ve Çin, balistik füze denemeleri nedeniyle Kuzey Kore'ye yaptırımların artırılmasının istendiği BMGK karar tasarısını veto etmişti.

BMGK, nükleer programı nedeniyle Kuzey Kore'ye 2006'dan bu yana ekonomik ve askeri yaptırımlar uygularken, Kremlin ya da Pekin bu tarihten beri Pyongyang'a yönelik hiçbir yaptırım için veto hakkını kullanmamıştı.
 


ABD Başkanı son dönemde yaptığı gaflarla gündemden düşmüyor.

Nisanda Kuzey Carolina eyaletindeki bir konuşmasının ardından Biden, yanında kimse olmamasına rağmen el sıkışma hareketi yapmıştı.

Yine nisandaki bir konuşmasında eşi Jill Biden'ın, eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde başkan yardımcısı olduğunu söylemişti.

ABD'nin en yaşlı başkanı unvanına sahip Biden, martta da ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'ten "First Lady" diye bahsetmişti. 



Independent Türkçe, RT, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU