Çöpçatanlık uygulamalarında üstsüz fotoğraf koyan erkeklerin yarattığı algı ortaya kondu

"Büyüleyiciydi"

Araştırma ekibi farklı yaş, cinsel yönelim ve ırklardan kişilerle de çalışma yapılması gerektiğini bildirdi (Unsplash)

ABD'deki Colorado Üniversitesi'nden bilim insanları, çöpçatanlık uygulamalarında cinselleştirilmiş profil kullanmanın nasıl bir algı yarattığını inceledi.

Üstsüz fotoğraf kullanan erkeklerin sekse daha düşkün biri olarak görüldüğü tespit edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaşları 18'le 25 arasında değişen 567 üniversite öğrencisine Noah adlı genç ve beyaz bir erkeğin sahte Tinder profilleri gösterildi. Bu kişilerin yüzde 57'si kadın, yüzde 43'ü erkekti.

Örneğin bazı profillerde kaslı ve fit olan Noah, bazı profillerde tam tersi şekilde sunuldu.

Bir profilde Noah'ın seks amaçlı ilişki aradığı yazarken, başka birinde ciddi ilişki istediği yazıyordu. Bazı profillerde Noah'ın üstsüz fotoğrafları kullanıldı.

Sex Roles adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan bulgular, kadınlar ve erkeklerde farklılık gösterse de üç faktörün de katılımcıların Noah hakkındaki fikirlerini etkilediği görüldü.

Kadınlar, üstsüz erkeğin beyaz tişört giyen erkeğe göre riskli cinsel davranış sergileme ihtimalinin daha yüksek olduğunu söyledi. Bu kişinin sosyal çekiciliğinin ve becerikliliğinin daha az olduğu düşünüldü.

Erkekler de üstsüz Noah'ı beceriklilik haricinde aynı şekilde değerlendirdi.

Profilinde seks amaçlı ilişki aradığı yazdığında, hem erkekler hem de kadınlar Noah'ı riskli cinsel davranışlar gösterme ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. Noah'ın yeterliliği düşük görüldü.

Kadınlar ayrıca bu profilde Noah'ın sosyal çekiciliğinin daha düşük olduğunu belirtti.

Öte yandan iki katılımcı grubu da kaslı erkeği diğerine göre daha çekici olarak tanımladı.  Sadece erkekler bu kişinin riskli cinsel davranışlarda bulunma ihtimalini yüksek olduğunu söyledi.

Araştırma ekibinde yer alan klinik psikolog Joanna Diekera, "Bir erkeğin seksi çöpçatanlık profilinin, o kişiye karşı tepkilerimizi nasıl etkileyebileceğini ve olumlu ya da olumsuz özelliklerini nasıl yargıladığımızı incelemek büyüleyiciydi" dedi.

Sadece genç ve beyaz bir erkek profilinin kullanıldığına dikkat çeken Dieker, "Bulguların, diğer ırksal/etnik kökenlere ve diğer cinsel yönelimlere sahip erkeklerle alakalı olduğunu varsayamayız" diye konuştu.

 

Independent Türkçe, Daily Mail, PsyPost

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU