Özgür Özel, CHP'nin seçim güvenliği için atacağı adımları açıkladı: Tatbikat yapılacak

CHP Grup Başkanvekili Özel, "Seçim günü oy verme işleminin başlamasından itibaren birinci önceliğimiz seçim güvenliği olacak" diye konuştu

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 13 Mayıs'ta yanında kalabalık bir grupla SADAT'ın (Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.) önüne giderek seçim güvenliğine dikkat çekmişti.

SADAT için "terörist yetiştiren bir kuruluş" ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu şunları kaydetmişti:

Erdoğan’a sormak isterim, sen bu kuruluşu niçin danışman yaptın ve hangi gerekçeyle çalıştın. Şunu herkesin bilmesini isterim, CHP demokratik yollarla bu ülkede seçimin yapması için her türlü çabayı gösterecektir.

Kılıçdaroğlu'nun çıkışının ardından gözler SADAT'a çevrilirken seçim güvenliğine ilişkin tartışmalar da kamuoyunda sıkça yer almaya başlandı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel seçim güveliği ve partisinin atacağı adımlar hakkında açıklamalarda bulundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhuriyet'ten Gizay Çelik'in haberine göre; Özel, "Seçimden önce bir seçim tatbikatı yapılacak" diye konuştu.

Özel şunları kaydetti:

Seçim güvenliğine ilişkin endişe duyulan noktalar nelerdir? Hangi adımlar atılıyor? 

Seçimde oyların sandığa girdiği gibi çıkması gerekiyor. Seçimler yargı denetiminde yapılmaktadır ancak siyasi partiler, seçimlerin vazgeçilmez unsurudur. Oy verme gününden önce, oy verme gününde ve sandıklar kapandıktan sonra siyasi partilerin gözetimi çok değerlidir. Bu nedenle tüm sandıklardan ıslak imzalı tutanakların bir örneğinin alınması noktasında hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Bu doğrultuda seçim güvenliğine ilişkin kamuoyuna yansıyan endişeleri giderecek bir çalışma içindeyiz. Bir araştırma şirketince sorulan sorunun ardından kamuoyunda parmak boyasının geri getirilmesine yönelik ciddi bir talep olduğu açığa çıkmıştı. Bu çerçevede çalışmalarımızı daha da yoğunlaştırma kararı aldık. Nasıl 31 Mart yerel seçimlerinde ve daha sonra tekrarlanan 23 Haziran İstanbul tekrar seçimlerinde seçim güvenliği açısından hiçbir sorun yaşamadıysak, yapılacak genel seçimlerde de hiçbir sorun yaşamamak adına ciddi bir hazırlık yapıyoruz. Ayrıca kamuoyunda 'altılı masa' olarak tanımlanan altı siyasi parti arasında seçim güvenliği noktasında ortak bir komisyon kuruldu. 81 ilde, tüm ilçelerde ve beldelerde seçim güvenliğini aşındıracak bir olay yaşanmaması için hazırlıklarımızı yapıyoruz.

thumbs_b_c_a8f63386217ea0ad072b921ef01784bb.jpg
Özgür Özel:  Seçim günü oy verme işleminin başlamasından itibaren birinci önceliğimiz seçim güvenliği olacak. Fotoğraf: AA

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun işaret ettiği SADAT seçim güvenliği için nasıl bir tehlike taşıyor?

SADAT gibi paramiliter unsurlar hem seçim güvenliği açısından hem de genel olarak demokratik bir ülke için tehlike taşımaktadır. Bu konuda Genel Başkanımızın ve milletvekillerimizin şirketi ziyareti ile bir kamuoyu yaratıldığı açıktır. Bu noktada alınması gereken tüm önlemleri aldığımızdan kimsenin şüphesi olmasın.

Seçim güvenliği çalışmalarında son durum nedir?

Bu işi ne kadar ciddiye aldığımızı göstermek ve en ufak bir aksamanın yaşanmamasını temin etmek için bir tatbikat planladığımızı ifade etmem gerekiyor. Seçimden önce bir seçim tatbikatı yapılacak. Sandık görevlilerimizin fiilen katılacağı bu tatbikatla durumumuzu bir kez daha görme ve varsa eksikliklerimizi giderme şansımız olacak. Seçim günü oy verme işleminin başlamasından itibaren birinci önceliğimiz seçim güvenliği olacak. Tüm parti örgütümüz, tüm üyelerimiz, partimize gönül veren tüm gönüllüler, sandık ve bina görevlilerimiz ile hiçbir aksaklık yaşanmasına imkân vermeyeceğiz. Çünkü bu seçimler tek adam rejimine son verip, ülkeyi yeniden demokrasiyle buluşturacağımız, parlamenter demokratik rejimi inşa etmek için kolları sıvayacağımız seçimler olacak.
 

 

 

 

 

Cumhuriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU